ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
PIRELLI

H Pirelli γιορτάζει 110 χρόνια στο μηχανοκίνητο αθλητισμό 17/2/2017

  • img
  • img
  • img

«Φτάσαμε στο Παρίσι πρώτοι, αλλάζοντας μόνο δύο τροχούς» ήταν το τηλεγράφημα που έστειλε από τη γαλλική πρωτεύουσα τον Αύγουστο του 1907 ο Πρίγκιπας Scipione Borghese, ο οποίος κέρδισε στον αγώνα Πεκίνο-Παρίσι στο τιμόνι μιας Itala εξοπλισμένης με ελαστικά Pirelli, και μάλιστα με τεράστια διαφορά από τους αντιπάλους του. 

Για την εποχή εκείνη και στους δρόμους της, ήταν ένα εξαιρετικό επίτευγμα μετά από 16.000 εξουθενωτικά χιλιόμετρα που καταπόνησαν οδηγούς, αυτοκίνητα και ελαστικά. Ήταν επίσης μία περιπέτεια που τράβηξε την προσοχή του κοινού στις επιδόσεις και την ασφάλεια ενός προϊόντος, το οποίο σύντομα θα καθιστούσε διάσημο το λογότυπο της Pirelli μέχρι σήμερα και σε όλο τον κόσμο. 

110 χρόνια στο μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σήμερα, η Pirelli γιορτάζει την 110η επέτειό της στο μηχανοκίνητο αθλητισμό και μάλιστα με τρόπο που σηματοδοτεί τις αλλαγές στο πέρασμα  των χρόνων. Όμως εδώ και αρκετά χρόνια, ο μηχανοκίνητος αθλητισμός παίζει ζωτικό ρόλο για τα ελαστικά αυτοκινήτων και μοτοσικλετών σε ό,τι αφορά την τεχνολογική εξέλιξη. 

Η Pirelli το συνειδητοποίησε στο τέλος του 19ου αιώνα, όταν ο ιδρυτής της εταιρείας Giovanni Battista Pirelli διέκρινε πώς οι αγώνες μοτοσικλετών θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν ένα στάδιο δοκιμών για τα ελαστικά δρόμου. Και αυτός είναι ο λόγος που το φετινό ορόσημο γιορτάζεται στο εθνικό μουσείο αυτοκινήτου του Τορίνο:  ένα πραγματικό σύμβολο στην ιστορία της αυτοκίνησης για δύο αιώνες όπου βρίσκεται σήμερα η Itala 35/45HP που κέρδισε στο Παρίσι και σηματοδότησε το πρώτο πραγματικό κεφάλαιο στην ένδοξη ιστορία της Pirelli στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. 

< >

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ