Επικράτηση του Jean-Eric Vergne στη Formula E στο Παρίσι


Ο Andre Lotterer, teammate του Vergne, και ο Sam Bird καταδίωξαν τον Jean-Eric Vergne στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας, αλλά ο τελευταίος κατάφερε να κόψει πρώτος το νήμα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: FORMULA E
  • 30/4/2018

Αν ο Jean-Eric Vergne της Techeetah δεν πίστευε ότι τα παραμύθια θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα πριν από τον αγώνα στο Παρίσι, τότε σίγουρα το κάνει τώρα. Αλλά, αν και μπορεί να ήταν ένα γλυκό τέλος για μερικούς, για άλλους, το κλείσιμο του αγώνα ήταν μάλλον χαοτικό, καθώς η μάχη για το βάθρο οδήγησε σε ένα περιπετειώδες τέλος.

Έχοντας φτάσει κοντά στη νίκη στη δεύτερη σεζόν με μια δεύτερη θέση στο Παρίσι, ο Γάλλος Vergne έμεινε τελικά στα pits, αφού έπεσε στο τοιχείο μπροστά από τους συμπατριώτες του θεατές στον περσινό αγώνα. Ωστόσο, δεν υπήρχε καμία ντροπή και καμία αμηχανία αυτήν τη φορά. «Ειλικρινά, όταν περάσαμε την καρό σημαία, είχα μια χημική αντίδραση - δεν μπορούσα να μιλήσω», δήλωσε ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας του πρωταθλήματος, στην προσπάθειά του να βρει τα λόγια ώστε να συνοψίσει τη νίκη στην πατρίδα του. «Ήταν σαφώς η μακράν πιο συναισθηματική νίκη μου. Αν υπήρξε ένας αγώνας που ήθελα να κερδίσω φέτος ήταν ξεκάθαρα αυτός στο Παρίσι. Και για να έχει γίνει με τέτοιο τρόπο, δηλαδή με την pole position και τη νίκη στον αγώνα, όλα ήταν καταπληκτικά. Δε θα μπορούσα να είμαι πιο ευτυχισμένος, αφού ήταν και τα γενέθλιά μου αυτήν την εβδομάδα.»

Εκτός από το ότι ο Vergne είναι ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος, τώρα με 147 βαθμούς, γίνεται ο δεύτερος οδηγός της Formula E, που κερδίζει «εντός έδρας», έπειτα από τον Sam Bird της DS Virgin Racing, που κέρδισε στο Λονδίνο την πρώτη σεζόν. «Αγωνιζόμαστε στην πιο όμορφη πόλη του κόσμου», πρόσθεσε αργότερα, αφού κατέβηκε από το βάθρο. «Όχι, επειδή είμαι Παριζιάνος, ωστόσο πολλοί συμφωνούν μαζί μου. Αυτός είναι ο καλύτερος τόπος διεξαγωγής αγώνα. Είναι δύσκολο να κάνεις προσπεράσεις, αλλά αυτό είναι το ίδιο και σε πολλές άλλες πίστες. Το Παρίσι έχει κάνει μια εκπληκτική δουλειά.»

Πίσω στην πίστα, με τον Vergne σε ένα δικό του κόσμο, πάρα πολλά προβλήματα ξεδιπλώθηκαν πίσω του. Με τον teammate του, Andre Lotterer, στη δεύτερη θέση και τον Sam Bird στην τρίτη, ακόμα ένα «1-2» της Techeetah φαινόταν σίγουρο. Αλλά όχι αυτή τη φορά. Μετά από σκληρή μάχη με τον Bird, ο Lotterer είχε εξαντλήσει την ενέργεια του μονοθεσίου του, με λίγα μέτρα να απομένουν έως τη γραμμή του τερματισμού. Κινούμενος προς τα εκεί, ο οδηγός της Techeetah ήταν αβοήθητος καθώς ο Di Grassi τον προσπέρασε για να πάρει τη δεύτερη θέση. Μετά από τον di Grassi και τη μάχη τους προς τη γραμμή του τερματισμού, ο Bird δεν μπόρεσε να αποφύγει το χτυπημένο αυτοκίνητο της Techeetah και να τοποθετηθεί πίσω από τον Lotterer, καταστρέφοντας τον μπροστινό άξονα της DS.

Με μόνο τρεις τροχούς, ο Bird δεν πέρασε γρήγορα από τη γραμμή τερματισμού με ταχύτητα (και 3η σχέση στο κιβώτιο), αφήνοντας τον Lotterer, με σπασμένο πίσω spoiler, να τερματίσει με επιλεγμένη την 6η σχέση στο κιβώτιο. «Όταν έχανε ενέργεια λίγο πριν το τέλος, όταν επρόκειτο να τον προσπεράσω, προσπάθησε να με μπλοκάρει χωρίς να έχει ενέργεια, κάτι που δεν έχει νόημα», δήλωσε ο Di Grassi, εκνευρισμένος. «Ο Di Grassi, ο οποίος εξακολουθεί να ανακάμπτει από ένα μέτριο έως κακό πρώτο μισό της σεζόν, ωφελήθηκε από την 3η θέση στο Παρίσι, κερδίζοντας επιπλέον 19 βαθμούς και αναρριχήθηκε από την 8η στην 5η θέση της κατάταξης.

Παρά τη ζημιά, ο Bird κατέχει τη 2η θέση στην κατάταξη με 116 βαθμούς και όπως και ο Di Grassi καταδικάζει την προσέγγιση του Lotterer. «Δεν μπορείς να καθυστερείς τους άλλους, όταν αυτοί θα σε ξεπεράσουν με ευκολία», είπε ο Bird. «Δεν είναι σωστό σε οποιαδήποτε μορφή του μηχανοκίνητου αθλητισμού...» Αδυνατώντας να υπερασπιστεί τον εαυτό του μετά από τον αγώνα, λόγω της κλήσης του στο γραφείο των κριτών του event, ο Γερμανός οδηγός αποχώρησε από το Παρίσι με 8 πόντους και μία ποινή 10 θέσεων στην εκκίνηση του αγώνα του Βερολίνου στις 19 Μαΐου.

Με τη λήξη του πρωταθλήματος ενόψει, με μόλις τέσσερις αγώνες να απομένουν, ο Bird έχει μια πραγματική ευκαιρία να κερδίσει. «Πρέπει να συνεχίσουμε να κερδίζουμε βαθμούς. Όπως έχω πει σε κάθε προηγούμενο αγώνα, πρέπει να συγκεντρώνω πόντους κάθε Σαββατοκύριακο και όταν θα φτάσουμε στη Νέα Υόρκη, θα εκτιμήσω την κατάσταση».