Φονικός καύσωνας στην Ινδία λιώνει ακόμα και δρόμους!


Ξεπέρασαν τους 1.100 οι νεκροί από το κύμα καύσωνα που πλήττει εδώ και μία εβδομάδα την Ινδία.

  • 28/5/2015

Οι θερμοκρασίες που έπληξαν την τελευταία εβδομάδα την Ινδία, αν και αρκετά υψηλές γύρω στους 40-45° C, δεν είναι σπάνιες σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Αυτά τα κύματα ζέστης παρατηρούνται κάθε χρόνο στην Ινδία, την περίοδο από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο.

Και παρόλο που οι θερμοκρασίες που σημειώθηκαν ήταν οι πιο υψηλές της δεκαετίας στην Ινδία, απέχουν από προηγούμενες θερμοκρασίες-ρεκόρ. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ο συνδυασμός με τα επίπεδα της υγρασίας που προκαλούν το λεγόμενο «θερμικό στρες».

«Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ήταν ηλικιωμένοι», δήλωσε μια αξιωματούχος. «Επίσης πολλοί εργαζόντουσαν εκτεθειμένοι στη ζέστη και πέθαναν από θερμοπληξία και ακραία αφυδάτωση».

Την περασμένη Δευτέρα 25 Μαΐου, σημειώθηκε στο Νέο Δελχί η πιο υψηλή θερμοκρασία: 47 βαθμοί Κελσίου! Το ίδιο και στο Allahabad, στο Uttar Pradesh της βoρειοανατολικής Ινδίας, το οποίο βρίσκεται στη συμβολή δύο ποταμών, του Γάγγη και του Γιάμουνα. Η θερμοκρασία των 47 ° σε συνδυασμό με την υγρασία των ποταμών έκαναν τη ζέστη αφόρητη.

Στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί, η ζέστη -την οποία πολλαπλασιάζει η αστική ασφυξία, οι αντανακλάσεις από τις γυάλινες επιφάνειες και η ζέστη που «εξάγεται» από τα κλιματιστικά- είναι αφόρητη. Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, ένας καυτός, ξηρός άνεμος φυσάει και κατακαίει τα πάντα. Σε τέτοιο σημείο ώστε έλιωσαν δρόμοι!

Σύμφωνα με τις αρχές, τα περισσότερα θύματα ήταν εργάτες οικοδομής, ηλικιωμένοι και άστεγοι. Ο θάνατος κατά κανόνα επήλθε από ηλίαση και ακραία αφυδάτωση.

Οι αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση «κόκκινο κουτί» ώστε οι άνθρωποι να μη βγαίνουν από το σπίτι από τις έντεκα το πρωί μέχρι τις τέσσερις το απόγευμα. Όμως αυτό δεν μπορεί να βοηθήσει και πολύ το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ινδίας, που ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Επίσης στις μεγάλες πόλεις, οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος (μόνιμη αγωνία των κατοίκων) δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στον κλιματισμό και φόβους για ένα μπλακάουτ, όπως αυτό του 2012 που είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων αλλά και την οικονομία της χώρας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε αντίστοιχο καύσωνα πέρυσι, οι κάτοικοι σε όλη τη βόρεια Ινδία στασίασαν, δημιουργώντας σοβαρές ταραχές - σε σημείο που «μπούκαραν» σε σταθμούς παροχής ηλεκτρικής ενέργειας διαμαρτυρόμενοι για τις διαρκείς διακοπές ρεύματος.

Οι περισσότερο θάνατοι σημειώθηκαν στο «παράλιο» Andra Pradesh, στη νοτιονατολική ακτή της Ινδίας: 852 νεκροί μέσα σε μερικές μέρες. Το εντυπωσιακό είναι πως η επαρχία αυτή έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο την τελευταία πενταετία στην καταπολέμηση της φτώχειας, η οποία μειώθηκε δραστικά κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες, πράγμα που στην πράξη σημαίνει πως οι φτωχοί πληθυσμοί μειώθηκαν στο μισό.

Περισσότερα στο newsonly.gr.