Απ-αγορευμένος καρπός


Ηταν Οκτώβρης του 2009 όταν ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης (με δύο «νι») Ραγκούσης, δήλωνε ότι «η κυβέρνηση έλαβε εντολή από τον ελληνικό λαό να τα αλλάξει όλα, και αυτό θα κάνει, ξεκινώντας από το μείζον ζήτημα του περιορισμού της σπατάλης».

  • 16/2/2015

Η απογραφή του υπουργείου Εσωτερικών ήταν αμείλικτη με 57.000 κρατικά οχήματα με λειτουργικό ετήσιο κόστος περίπου 350 εκατ. ευρώ. Και τότε εμφανίστηκε η φαεινή ιδέα να αποκτήσει το κράτος υβριδικά αυτοκίνητα 1600 κ.εκ. Πέρα από την ασχετοσύνη επί των προδιαγραφών της τότε υπουργικής πρόθεσης, τίποτα δεν είδαμε να έρχεται στο προσκήνιο.

Σήμερα, εν έτει 2015, μένουμε στις δηλώσεις του κ. Γιάνη Βαρουφάκη ότι «είμαστε υπέρ του λιτού βίου, δεν πιστεύουμε ότι ανάπτυξη σημαίνει να έχουμε τόσο πολλές Porsche Cayenne στους στενούς δρόμους των πόλεών μας. Ούτε περισσότερα σκουπίδια στις παραλίες μας, ούτε περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρά μας».

Με όλο το θάρρος, κ. υπουργέ, αλλά τούτη η βιασύνη να «φωτογραφίσετε» τα «κακά» αυτοκίνητα μόνο καλό δεν κάνει σε κανέναν. Διότι, ξέρετε, μια Porsche, ένα Lexus, μια BMW ή μια Mercedes δεν είναι τα «κακά παιδιά» της αυτοκίνησης. Είναι εργαστήρια υψηλής τεχνολογίας. Ενσωματώνουν συστήματα που δεν υπάρχουν σε άλλους τομείς της βιομηχανίας (η υπολογιστική τους ισχύς είναι μεγαλύτερη από αυτήν ακόμα των υπολογιστών του «Apollo 13»), κι αυτό είναι η επιτυχία του ανθρώπινου νου.

Σας προτείνω να αφήσετε τα αυτοκίνητα και τα λοιπά με το περιβάλλον στους αρμόδιους συναδέλφους σας, από τους οποίους ακόμα δεν έχουμε ακούσει λέξη... αν και θα το θέλαμε. Συμφωνώ απολύτως ότι «οι Ελληνες δημιουργούσαν, όταν ζούσαν λιτά. Οταν ξόδευαν λιγότερα από τα έσοδά τους, όταν τις αποταμιεύσεις τους τις χρησιμοποιούσαν για να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Οταν ήταν περήφανοι που δεν είχαν πιστωτικές κάρτες, στεγαστικά δάνεια και χρέη».

Η επιτυχία, όμως, η προκοπή και η ισορροπία στη ζωή μας μπορεί να περιλαμβάνει και Cayenne, εφόσον είμαστε νομοταγείς πολίτες με συνείδηση και σπουδή για το περιβάλλον. Γιατί ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, ένας φτασμένος επιστήμονας ή ένας... σταρ του ποδοσφαίρου να μην μπορεί να κινηθεί με κάποιο αυτοκίνητο που μπορεί να αποτελεί «αντικείμενο πόθου»; (γιατί και τέτοια μπορούν να είναι τα αυτοκίνητα).

Είναι λάθος να δαιμονοποιείτε αντικείμενα, αλλά θαρρώ -από την ευρύτητα του πνεύματος που έχετε επιδείξει έως τώρα- ότι αυτό είναι κάτι που κατανοείτε απόλυτα.