Keep... driving


Εδώ και χρόνια έχω βαρεθεί να διαβάζω για τις επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου από την οδήγηση. 

  • 10/2/2016

Εδώ και χρόνια έχω βαρεθεί να διαβάζω για τις επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου από την οδήγηση. Καρδιακά, αναπνευστικά, αρθριτικά κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ., πολέμιοι της αυτοκίνησης αλλά και επιστήμονες με τεκμηριωμένες έρευνες φτάνουν να παρουσιάζουν την οδήγηση στα όρια της δαιμονοποίησης. Τόσα ακούμε που, στο τέλος, θα έπρεπε να παρατήσουμε την οδήγηση εντελώς.

Πράγμα απαράδεκτο αν λάβουμε υπόψη ότι η οδήγηση είναι μια διεργασία πολύτιμη για τον άνθρωπο, δίνοντάς του το εισιτήριο για εμπειρίες, παραστάσεις και προσφέροντας ελευθερία στη μετακίνηση, το δικαίωμα της επιλογής τού πού θα μετακινηθεί.

Δεν σας κρύβω λοιπόν ότι πάντα περίμενα μια «κόντρα» έρευνα, μια επιστημονική διαπίστωση ότι η οδήγηση κάνει ΚΑΙ καλό. Και ήρθε. Να είναι καλά ο δρ Guohua Li, του Πανεπιστημίου της Κολούμπια.

Ο οποίος δημοσίευσε τα αποτελέσματα έρευνας βάσει των οποίων οι ηλικιωμένοι πρέπει να συνεχίζουν να οδηγούν όσο μπορούν περισσότερο, εφόσον η υγεία τους είναι καλή. Κι αυτό γιατί η οδήγηση είναι ζωτικής σημασίας στη διατήρηση καλής ψυχικής, σωματικής και διανοητικής υγείας, αποτρέπει τη γεροντική άνοια, την κατάθλιψη και την κοινωνική απομόνωση.

Βεβαίως -για να σας προλάβω- όλα τα παραπάνω συμπεράσματα του δρος Li προϋποθέτουν την ήδη καλή υγεία του οδηγού. Επομένως, αγαπητοί μου -ειδικά εσείς που έχετε τα χρονάκια σας-, συνεχίστε να οδηγείτε. Κάντε εκδρομές, με παρέα, με φίλους, συνεχίστε να απολαμβάνετε τη χαρά της οδήγησης.