Ο ΕΝΦΙΑ στα χρόνια της ένδειας


Οι γνωστοί ΤΡΟΪΚΑΝΟΙ, κατά κόσμον Γιάννης Δοδόπουλος και Χρήστος Κυριαζής, γράφουν για τα παρατράγουδα του ΕΝΦΙΑ!

  • 15/9/2014

Γιάννης Δοδόπουλος

Υπάρχουν και χειρότερα

To 1696 ο Βρετανός βασιλιάς Ουίλιαμ ο Γ΄ φορολόγησε τα παράθυρα. Ολα τα παράθυρα. Σε ολόκληρη την Αγγλία και τη Σκοτία.  Το σκεπτικό ήταν απλό και βλακώδες μαζί: Οσο περισσότερα παράθυρα έχει ένα σπίτι τόσος περισσότερος ο πλούτος του ενοίκου του.
Οι δυστυχείς Αγγλοι  άρχισαν να πληρώνουν κάπου 11 λίρες (δύο σίλινγκς) για κάθε σπίτι έως 9 παράθυρα. Κάθε παράθυρο από το 10ο έως το 20ο φορολογούνταν επιπλέον και κάθε παράθυρο από τα 20 και πάνω με ακόμη μεγαλύτερη τιμή. Ο φόρος βάρυνε τον ένοικο. Οχι τον ιδιοκτήτη.  
Γρήγορα, ο φόρος μετονομάστηκε σαρκαστικά σε «Φόρος Αέρα και Φωτός». Ηγειρε δε σοβαρότατα ζητήματα, αρχικά  ηθικής (οι εφοριακοί σουλατσάριζαν ακόμη και στα πίσω παράθυρα των σπιτιών), έπειτα υγιεινής (πυροδοτώντας ακόμη επιδημία τύφου) και εν τέλει οικονομικής φύσεως: Η απόδοση του φόρου εκάμφθη καθώς Αγγλοι και Σκοτσέζοι άρχισαν να χτίζουν τα παράθυρα των σπιτιών τους. Κάποιοι πάμπλουτοι βεβαίως τα κράτησαν όλα ανοιχτά κάνοντας επίδειξη ταξικής δύναμης. Και κάποιοι λιγότερο πλούσιοι έφραξαν μόνο τα παράθυρα του υπηρετικού τους προσωπικού. Αλλά και τα καινούργια σπίτια χτίζονταν πια με λιγότερα παράθυρα. Τόσο που η παραγωγή γυαλιού παρά τη σφοδρή οικονομική ανάπτυξη της Αγγλίας και τη δημογραφική της έκρηξη βάλτωσε.  
Δεν θέλω να σας στενοχωρήσω, αλλά ο φόρος που είχε επιβληθεί σαν έκτακτος, με την αφορμή ότι τα ασημένια νομίσματα του κράτους είχαν καταφαγωθεί από όσους τα κομμάτιαζαν για να εισπράξουν μέρος της αξίας τους, άντεξε τελικά 150 χρόνια. Καταργήθηκε «συμπτωματικά» τη χρονιά που άνοιξε τις πύλες του το Κρίσταλ Πάλας. Το ανάκτορο με τα χιλιάδες παράθυρα που στέγασε τη μεγάλη διεθνή εμπορική έκθεση του 1851._Γ.Δ.

ΥΓ: Από το να ξαναγράψω ότι μια οικονομία χωρίς παραγωγική βάση και με ένα αδηφάγο κράτος είναι καταδικασμένη να καταδυναστεύει τους πολίτες της με εξωπραγματικούς φόρους, προτιμώ την Ιστορία. Για να παρηγοριέμαι ότι υπάρχουν και χειρότερα.

To 1696 ο Βρετανός βασιλιάς Ουίλιαμ ο Γ΄ φορολόγησε τα παράθυρα. Ολα τα παράθυρα


Χρήστος Κυριαζής

ΑδΕΝΦΙΑ μου, αλήτες, πουλιά (άσχετο…)

Είναι μάταιο να αναλύσω την αντισυνταγματικότητα των φόρων που αγνοούν τη φοροδοτική ικανότητα του πολίτη. Αλλωστε ο ΕΝΦΙΑ είναι ο… εικοστός (!) φόρος που επιβαρύνει την ιδιοκτησία στην Ελλάδα. Κοινώς, ακόμα και αν επρόκειτο για το δικαιότερο μέτρο, προστιθέμενο στα άλλα είναι απλά το «κερασάκι» στη φορολογική αμετροέπεια.
Πάμε, λοιπόν. Είναι θεμιτό να φορολογείται η ακίνητη περιουσία; «Α-πα-ραί-τη-το» θα απαντήσει ο λογιστής που ξέρει καλά ότι τα χρόνια της ελληνικής μπελ επόκ, κάτω από τα μπετά κρύφτηκαν τόνοι «μαύρου» χρήματος. «Και τι σχέση έχει μια βίλα στην Πολιτεία με επταψήφια εμπορική αξία και συμβόλαιο μεταβίβασης στα… ψίχουλα της αντικειμενικής με ένα τριάρι στην Καλλιθέα;» θα ουρλιάξει ο ανώνυμος με το τριάρι. Ελα ντε…
Ωστόσο, μην σπεύσετε να διαπιστώσετε ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι άδικος. Υπάρχει μια λεπτή γραμμή που χωρίζει το άδικο από το αδικαιολόγητο. Αναρωτιέμαι αν το κράτος εισέπραττε σχολαστικά τον ΦΠΑ από μαγαζιά, παραμάγαζα και ελεύθερους επαγγελματίες φαντομάδες, θα χρειαζόταν ο ΕΝΦΙΑ; Μάλλον όχι… Αν το κράτος έφτιαχνε -επιτέλους- έναν μηχανισμό για να εντοπίζει όχι μόνο τον φοροφυγά αλλά και τις καταθέσεις του στη Σιγκαπούρη (σικ), θα χρειαζόταν ο ΕΝΦΙΑ; Σίγουρα όχι. Αν το κράτος φορολογούσε μεθοδικά τα έσοδα από τα μιλιούνια των τουριστών, αντί να αρκείται στη σχεδόν αυτιστική καταμέτρηση των αφίξεων, θα χρειαζόταν ο ΕΝΦΙΑ; ΟΧΙ!
Πολλά θα μπορούσε να κάνει το κράτος. Ακόμη και έναν ΕΝΦΙΑ κιμπάρικο, βασισμένο στον συνδυασμό ακίνητης περιουσίας και φοροδοτικής ικανότητας. Υπάρχει κι αλλού άλλωστε. Αμ δε. Διότι, ως διάδοχος του ΕΕΤΗΔΕ που σχεδιάστηκε στο γόνατο, ο ΕΝΦΙΑ αξιώνει ντε και καλά περί τα 3 δισ. ετησίως, σε μια χώρα που αν τη γυρίσεις ανάποδα δεν πέφτει σεντ. Σαν να θες με ένα πορτοκάλι να στύψεις δυο κουβάδες χυμό...
Συνεπώς, οποιαδήποτε συζήτηση/κριτική/ανάλυση για τον ΕΝΦΙΑ είναι άκυρη. Διότι ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων υπάρχει μόνο κατ’ όνομα. Στον πραγματικό κόσμο, αυτό που εξ αρχής κληθήκαμε να πληρώσουμε ήταν ο ΧΡ.Ο.ΜΑ.Λ.ΚΟ: Χρεώνουμε Οσα Μας Λείπουν Κορόιδα. Ε, κορόιδα…

Ο ΕΝΦΙΑ είναι ο… εικοστός (!) φόρος που επιβαρύνει την ιδιοκτησία στην Ελλάδα