Αναζητώντας προορισμό για το μέλλον της "Αυτοκίνησης"


Με γοργά βήματα από ό,τι διαφαίνεται πλέον οδεύουμε προς τη νέα εποχή των μαζικών μετακινήσεων που δε θα λέγεται «Αυτοκίνηση» αλλά «Κινητικότητα».

Ο εφευρέτης του αυτοκινήτου, η Daimler ένωσε πριν λίγες ημέρες τις δυνάμεις της με τη συντοπίτισσά BMW όχι για την εξέλιξη κάποιας επαναστατικής πλατφόρμας, κάποιου hi-tech κινητήρα ή κάποιας τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης (την αυτόνομη οδήγηση ίσως την έχουν φρενάρει λίγο τα τελευταία ατυχή περιστατικά με τροχαία δυστυχήματα).

Οι δύο γερμανικοί κολοσσοί premium αυτοκινήτων ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία μιας νέας εταιρίας προς παροχή υπηρεσιών αστικών μετακινήσεων.  Οι Car2Go και DriveNow λοιπόν ενώθηκαν για να επιταχύνουν το car sharing, τις έξυπνες λύσεις στάθμευσης, τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων και τις υπηρεσίες μισθωμένων διαδρομών ή το πολύτροπο των μετακινήσεων. Να λοιπόν που βλέπουμε πλέον την ουσία του πράγματος, τη μετακίνηση και την κινητικότητα. Στις μέρες μας είναι ίσως πιο δημιουργικό και ευχάριστο να κινείσαι σε έναν μεταφορικό ιστό με τρόπους που δεν τους έχουμε ακόμη εμπεδώσει, από το να… σερνόμαστε πρωί-βράδυ σε «μασούρια» μποτιλιαρισμάτων έχοντας σκοτώσει άφθονο από τον ούτως ή άλλως ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μας.

Το «επόμενο μεγάλο πράγμα» της Αυτοκίνησης είναι λοιπόν αυτό. Η προσπάθεια κατανόησης της πολυπλοκότητας του τρόπου μετακινήσεων που βιώνουμε σήμερα, οι οδηγικές μας συνήθειες και τα προβλήματα που προκύπτουν. Μόλις συμβεί αυτό οι νέοι τρόποι με τους οποίους θα μετακινούμαστε στο συντομότερο δυνατό χρόνο και θα φτάνουμε στον προορισμό μας ξεκούραστοι και με λιγότερο κόστος σε χρήμα αλλά και σε περιβαλλοντική επιβάρυνση θα είναι πλέον παιχνιδάκι.

Και η αυτοκίνηση; Ίσως στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον να έχουμε την ευκαιρία να οδηγούμε το αυτοκίνητο μας όπως ακούμε σήμερα με μεράκι τα παλιά μας βινύλια στο πικάπ.  Ίσως τελικά η ανάπτυξη της κινητικότητας όπως την οραματίζονται οι εταιρίες σήμερα να μας δώσει χρόνο στο μέλλον να ξανασυστηθούμε με τη χαρά της αυτοκίνησης σε ένα πιο υγιές και αγνό οδηγικά περιβάλλον. Όπως και να ‘χει η αυτοκίνηση πλέον αναζητά τον επόμενό της προορισμό.