To πυροτέχνημα με το «φρένο» στα ντήζελ


«Φρένο» στη χρήση ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων και φορτηγών έως το 2025 θα βάλουν οι δήμαρχοι τεσσάρων μεγάλων πόλεων, εκ των οποίων και ο δήμαρχος της ελληνικής πρωτεύουσας Γιώργος Καμίνης. 

Η Αθήνα, το Παρίσι, η Πόλη του Μεξικού και η Μαδρίτη θα κάνουν... έξωση στα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των 4 δημάρχων στη Σύνοδο των Δημάρχων του C40 (Δικτύου των Πόλεων) με στόχο τη βελτίωση της ατμόσφαιρας και θα δώσουν κίνητρα για να προωθήσουν τις μετακινήσεις με ποδήλατο και με τα πόδια. «Στόχος μας είναι να απομακρύνουμε τελικά όλα τα αυτοκίνητα από το κέντρο της Αθήνας τα επόμενα χρόνια» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων και κάλεσε όλους στην κυβέρνηση να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις τους βάσει των διεθνών συμφωνιών. H πρώτη ανάγνωση δίνει δίκαιο στον κ. Καμίνη. Επειδή όμως πάντα υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος, να θέσω κι εγώ κάποια θέματα.

Μέξικο Σίτι, Παρίσι και Μαδρίτη είναι επίπεδες πρωτεύουσες που μια χαρά τις καλύπτεις με ποδήλατο. Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον να ανεβαίνει τον Λυκαβηττό με ποδήλατο εκτός κι αν είναι ο φίλος μου ο Κώστας. Η πράσινη ανάπτυξη ακόμη και στις μετακινήσεις απαιτεί ανάλογες δράσεις. Θυμίζω ότι το 2011 υπήρξε Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Nissan κατά το οποίο ο Δήμος Αθηναίων προτίθετο να εξετάσει την παροχή κινήτρων που θα κάνουν την ηλεκτροκίνηση προσιτή με φοροαπαλλαγές, εκπτώσεις, πρόσβαση σε σταθμούς πάρκινγκ και σε διόδια αυτοκινητοδρόμων, καθώς και την άρση περιορισμών κυκλοφορίας εντός του κέντρου της πόλης (όπως δακτύλιος, λεωφορειολωρίδες κτλ). Προτίθετο επίσης να αναπτύξει οικονομικά και μη κίνητρα για τη δημιουργία και τη λειτουργία υποδομών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Δεν έχω δει καμία ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση. Οπως επίσης αναρωτιέμαι αν έχει υλοποιηθεί το 268 σελίδων έπος «Σχέδιο Προγράμματος Δράσης ΡΣΑ 2021» (που δεν, αλλά λέμε τώρα...) από τον κάποτε ελπιδοφόρο Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας. Οπότε, αγαπητέ δήμαρχε, καλά είναι τα πυροτεχνήματα, αλλά εκπέμπουν πολλή... αιθάλη. Φροντίστε πριν από την κατάργηση των... κακών αυτοκινήτων να δώσετε αειφόρες λογικές λύσεις.