Οδηγούμε το 2017 SEAT Leon Cupra 300 [videos photos]


Πρώτη γεύση από το ισχυρότερο SEAT παραγωγής όλων των εποχών!

  • 21/3/2017

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ, ΦΩΤΟ: SEAT

Σε μια χώρα που ξέρει την τέχνη του οδηγείν είναι μάλλον δύσκολο να μη βρεις τρόπο να κάνεις το σπορ ακόμα πιο σπορ.

Δεν είναι μόνο οι πιλότοι της Formula 1 ή οι αναβάτες των ΜotoGP που γεννήθηκαν και ανδρώθηκαν εδώ, καταμεσής της Ιβηρικής χερσονήσου.

Είναι και η φίρμα από το Martorell που αφού βρήκε υπήνεμο λιμάνι στους κόλπους του VW Group δημιουργεί μέρα με την ημέρα τη δική της εικόνα που χαρακτηρίζεται από ένα ευπρόσδεκτο fun-to-drive χαρακτήρα.

Η SEAT δεν εφησύχασε με τα Leon των 290 ίππων παρουσιάζοντας τη νέα γενιά των Leon Cupra, στους αγαπημένους της καταλανικούς δρόμους.

Ο πληθυντικός αφορά βέβαια στην ύπαρξη των τριών αμαξωμάτων που απαρτίζουν την οικογένεια των Leon, το SC τρίθυρο, το 5θυρο και το ST.

 

Οι διαφορές

Οι διαφορές των τριών «matador» συγκριτικά με τα απλά Leon φαίνονται μέσω των full LED φωτιστικών, τις μαύρες B και C κολόνες και τους αναθεωρημένους προφυλακτήρες που έχουν μεγαλύτερες εισαγωγές για την αναπνοή του κινητήρα, υποδοχές για τη διπλή σπορ χρωμέ εξάτμιση και σπόιλερ ενώ για τους ακόμη πιο «αγριεμένους» υπάρχει και Performance Pack.

Στο εσωτερικό τίποτε λιγότερο από Alcantara, ανθρακονημάτινες λεπτομέρειες και σπορ καθίσματα, πεντάλ και τιμόνι, δείχνουν το δρόμο (ίσως λιγότερο βέβαια το ηλεκτρικό χειρόφρενο που απλά ακολουθεί το ρεύμα της εποχής). Αυτά βέβαια είναι το εμφανή. Το θέμα  μας όμως είναι το τι όπλα έχει το νέο Leon Cupra για να ανακηρυχθεί στο ισχυρότερο Leon παραγωγής... ever.

Εν αρχή ην ο κινητήρας ο οποίος αφού –μεταξύ άλλων- «φόρεσε» μεταβλητό χρονισμό και συνδυασμό άμεσου και έμμεσου ψεκασμού, απέκτησε νέο management και άγγιξε το μαγικό νούμερο των 300 ίππων (10 περισσότεροι ίπποι από πριν)  αλλά και τα 380 Nm αποδιδόμενα από τις 1.800 μέχρι τις 5.500 rpm.  Τα νούμερα αυτά σύμφωνα με τη SEAT συνοδεύονται από μετριοπαθείς καταναλώσεις και εκπομπές CO2.

To επίσης ενδιαφέρον έχει να κάνει με τον τρόπο που βάζει την ισχύ το αυτοκίνητο στο δρόμο. Προσθιοκίνητο λοιπόν σε όλες τις εκδόσεις αλλά και προαιρετικά τετρακίνητο με 6άρι DSG κιβώτιο στην έκδοση ST, ενώ όλες οι εκδόσεις φορούν ένα ωραιότατο Haldex διαφορικό που φροντίζει αυτό –και όχι το ESP- να μεταφέρεται η ροπή στον τροχό που τον έχει ανάγκη.

Βεβαίως το Leon Cupra φορά ακόμα σύστημα μεταβαλλόμενης υποβοήθησης τιμονιού, ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ, ενώ παραμετροποιεί τα παραπάνω αλλά και τον κινητήρα, το κιβώτιο και το διαφορικό μέσω του Cupra Drive Profile σε Comfort, Sport, Eco, Individual και Cupra. Το σετάρισμα όμως δεν τελειώνει εδώ καθώς  και το σύστημα Ελέγχου Ευστάθειας δέχεται ρυθμίσεις από σπορ σε πρόγραμμα για πίστα.

 

Εντός και εκτός πίστας

Και μιας και αναφερθήκαμε σε αυτήν να ‘μαστε, καλεσμένοι της SEAT Τεχνοκάρ σφηνωμένοι στο bucket κάθισμα στην όμορφη και τεχνική πίστα του Castelloli στα περίχωρα της Βαρκελώνης να... λυσσάμε.

Με την καθοδήγηση του Nil Montserrat Πρωταθλητή Ισπανίας στα GT με ένα Leon Cup Racer 350 ίππων κι εμείς πίσω από το τιμόνι ενός λευκού δικίνητου Leon ST  με εξάρι κιβώτιο DSG.

Η τριάδα γύρων που κληθήκαμε να οδηγήσουμε μας επεφύλασσε την έκπληξη από ένα παντοδύναμο αλλά και εξαιρετικά γραμμικό μοτέρ που... δίνει από τις 1.500 μέχρι τις 7.000 rpm, ένα πρόθυμο στις περισσότερες περιπτώσεις κιβώτιο και ελαστικά της Michelin σε ένα συνδυασμό που σε... σφάζει με το βαμβάκι.

Καθόσον το πιο πολιτισμένο hot hatch που έχουμε οδηγήσει τελευταία δε σταμάτησε ούτε στιγμή να τρέχει και να έχει... κι άλλο. Αυτή η συμπεριφορά ήταν σε μια σχετική αναλογία παρούσα και στο δρόμο όπου είχαμε ένα τρίθυρο Cupra με manual κιβώτιο. Εδώ οι μετατοπίσεις φορτίου σε απανωτές στροφές ήταν για σεμινάριο καθώς δε φάνηκε καθόλου απείθαρχο.

Το νέο Leon Cupra θα έρθει στη χώρα μας άμεσα με τιμές που ξεκινούν από τα 28.000 ευρώ για το τρίθυρο και τα 30.500 για το πεντάθυρο αμάξωμα.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο Car and Driver Μαρτίου που θα κυκλοφορήσει στις 5/3 με το Έθνος της Κυριακής.

 

Videos - 2017 SEAT Leon Cupra 300