Volkswagen e-Golf 2014 (videos)


Το νέο αμιγώς ηλεκτρικό e-Golf φέρνει τα EV ακόμα πιο κοντά στα καθημερινότητά μας.

  • 27/3/2014

ELECTRIFIED!

Με αυτονομία κοντά στα 200 χλμ. και συμβατικό... περιτύλιγμα, το αμιγώς ηλεκτρικό Golf αποδεικνύει έμπρακτα ότι τα EV αποτελούν πραγματικότητα του σήμερα...

Πέρασαν 40 χρόνια από τη γέννηση του, ώστε ο... βασιλιάς των μικρομεσαίων να μπει στην... πρίζα και να πάρει το όνομα e-Golf. Με την ονομασία «e-mobility weeks» στο παλιό αεροδρόμιο Tempelhof του Βερολίνου, η Volkswagen προσπάθησε να φέρει το κοινό πολύ πιο κοντά στην ηλεκτροκίνηση με καθημερινά πάρτι και καλεσμένους διάσημους DJ’s απ' όλο τον κόσμο. Οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τελευταίες δημιουργίες της γερμανικής εταιρείας στο χώρο των υβριδικών και αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και να δοκιμάσουν ένα απ’ αυτά τα μοντέλα για να καταλάβουν πόσο απλά είναι στην καθημερινή χρήση, καθώς στο Βερολίνο η VW έχει παρατάξει μια πλήρη γκάμα ηλεκτρικών μοντέλων (από το e-Golf και το plug-in υβριδικό Golf GTE μέχρι το αμιγώς ηλεκτρικό e-up!). Φυσικά, είχαμε και εμείς την ευκαιρία να ζήσουμε για αρκετές ώρες με το ηλεκτρικό Golf σε πραγματικές συνθήκες στο κέντρο του Βερολίνου.

MQB

Το νέο ηλεκτρικό Golf  βασίζεται στη γνωστή πλατφόρμα MQB πάνω στην οποία βασίζονται τα συμβατικά Golf η οποία είναι σχεδιασμένη ευθύς εξαρχής για να μπορεί να φιλοξενήσει στο πάτωμά της τα απαραίτητα εξαρτήματα που μπορούν να τροφοδοτήσουν ένα ηλεκτρικό όχημα.

Οι μπαταρίες λοιπόν ιόντων λιθίου είναι τοποθετημένες κάτω από τα καθίσματα, στο κεντρικό τούνελ και κάτω από το πάτωμα του χώρου αποσκευών σε σημείο όμως που δεν επηρεάζουν σχεδόν καθόλου τους χώρους στο εσωτερικό του Golf. Αυτό σημαίνει ότι οι χώροι για τους επιβάτες παραμένουν κορυφαία για τα δεδομένα της κατηγορίας, ενώ μόνο ο χώρος αποσκευών έχει περιοριστεί κατά μόνο 38 λίτρα (380 είναι στο συμβατικό Golf).

Η ενέργεια που τροφοδοτεί τον ηλεκτροκινητήρα του e-Golf αποθηκεύεται σε μια συστοιχία μπαταριών που το βάρος τους δεν ξεπερνάει τα 318 κιλά και η χωρητικότητα τους είναι 24,2 kWh. Η τοποθέτησή τους είναι σε πολύ χαμηλό σημείο με αποτέλεσμα το επιπλέον βάρος (1.510 κιλά είναι το συνολικό βάρος) να επιδρά θεωρητικά θετικά στην οδική συμπεριφορά του οχήματος.  Η VW δίνει μάλιστα εγγύηση για τις μπαταρίες που αγγίζει τα 8 χρόνια ή τα 160.000 χλμ.

Ένα ακόμα βασικό πλεονέκτημα που το ηλεκτρικό Golf είναι κατασκευασμένο στην πλατφόρμα MQB είναι και η μείωση του κόστους παραγωγής, και η «ευελιξία» της παραγωγής, καθώς όλα κατασκευάζονται στην ίδια γραμμή παραγωγής χωρίς καμία αλλαγή.   

Το αποτέλεσμα

Η αυτονομία του e-Golf αγγίζει τα 190 χλμ. και σύμφωνα με τη VW το μέσο κόστος χρήσης είναι μόλις 3,30 ευρώ ανά 100 χιλιόμετρα (12,7 kWh/100 χλμ.). Αυτό που διαπιστώσαμε πάντως στο Βερολίνο και σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορικού φόρτου είναι ότι η αυτονομία που λέει η VW δεν είναι στα… χαρτιά, καθώς μετά από αρκετή ώρα χρήσης ο δείκτης χωρητικότητας των μπαταριών δεν έπεσε κάτω από τα ¾. Κάτω από το εμπρός καπό είναι ένας ηλεκτροκινητήρας μόνιμου μαγνήτη, με ισχύ 85 kW (115 ίπποι δηλαδή) με την μέγιστη ροπή να αγγίζει τα 270 Nm και να είναι διαθέσιμη από τη στιγμή που θα πιέσεις το δεξί πεντάλ. Το ανώτατο όριο στροφών του κινητήρα αγγίζει τις 12.000 σ.α.λ., ενώ η κίνηση μεταφέρεται στους εμπρός τροχούς μέσω ενός κιβωτίου μίας σχέσης .

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το e-Golf να χρειάζεται μόλις 4,2’’ για το 0-60 χλμ./ώρα και 10,4’’ για το 0-100 χλμ./ώρα. Η τελική ταχύτητα είναι περιορισμένη ηλεκτρονικά στα 140 χλμ./ώρα. Υπάρχει και ειδικό application για smartphones μέσω του οποίου ο χρήστης μπορεί να προγραμματίσει όχι μόνο τη διαδικασία φόρτισης, αλλά να θερμάνει ή και να ψύξει την καμπίνα πριν χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητο, όσο αυτό είναι συνδεδεμένο στο wallbox. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα χρησιμοποιεί τον κλιματισμό τόσο πολύ ενώ βρίσκεται εν κινήσει, καθώς το σύστημα κλιματισμού είναι αρκετά ενεργοβόρο. Μέσω του application, ο οδηγός μπορεί επίσης να ελέγξει και όλες τις βασικές λειτουργίες του οχήματος και να ελέγξει και τα δεδομένα (κατανάλωσης ενέργειας, αυτονομίας έπειτα από το πέρας μιας διαδρομής).

Στο δρόμο

Στο Βερολίνο διαπιστώσαμε ότι το e-Golf κινείται εξίσου καλά όπως ένα συμβατικό μικρομεσαίο της VW. Εξαιρετική ποιότητα κύλισης που ενισχύεται από την πραγματικά αθόρυβη λειτουργία του συστήματος κίνησης, ενώ παρά το επιπλέον βάρος δεν νιώθεις σε κάποιο σημείο ότι πρόκειται για ένα δυσκίνητο όχημα. Tο ηλεκτρικό Golf έχει τρία προγράμματα οδήγησης: normal, eco και eco . Στα eco και eco περιορίζεται η απόδοση του κινητήρα, ελαττώνεται η απόκριση στο γκάζι, και μειώνεται η τελική ταχύτητα, ενώ και ο κλιματισμός «υπολειτουργεί» ώστε να μην καταναλώνει πολύ ενέργεια. Υπάρχουν επιπλέον και τέσσερα προγράμματα (D1, D2, D3 και B) ρύθμισης του τρόπου ανάκτησης ενέργειας κατά την ελεύθερη κύλιση, όταν ο οδηγός δηλαδή σηκώσει το πόδι του από το δεξί πεντάλ.

Στη χώρα μας το e-Golf θα βρίσκεται προς το τέλος του 2014 με αρχές του 2015. Τιμές φυσικά για την Ελλάδα δεν έχουν ανακοινωθεί, αλλά στη Γερμανία η βασική τιμή έχει οριστεί στα 34.900 ευρώ.

Η φόρτιση

Υπάρχουν τρεις εναλλακτικές για τη φόρτιση του ηλεκτρικού Golf. Είτε στην απλή οικιακή πρίζα, είτε στο wallbox, είτε στον ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος. Στην πρώτη περίπτωση απαιτούνται 13 ώρες, ενώ στο wallbox χρειάζονται 8 ώρες. Με τον ταχυφορτιστή σε 30 λεπτά η συσσωρευμένη ενέργεια φτάνει στο 80 %.

Περισσότερα για το e-Golf στο Car and Driver Απριλίου που κυκλοφορεί μαζί με το ΈΘΝΟΣ στις 5 Αριλίου 2014.