Απόφαση καταπέλτης για την Uber!


Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο ορίζει την Uber ως εταιρεία μεταφορών με αποτέλεσμα την ανάλογη αντιμετώπισή της από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

  • 20/12/2017

Η πολυαναμενόμενη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου εξεδώθει σύμφωνα με την οποία η Uber δεν αποτελεί απλώς μια ψηφιακή εφαρμογή μέσω της οποίας οι χρήστες της μπορούν να αναζητήσουν οικονομικούς τρόπους μετακίνησης από μη επαγγελματίες οδηγούς (αυτή είναι η επίσημη θέση της εταιρείας όσον αφορά τη λειτουργία της), αλλά μια κανονική εταιρεία μεταφορών. Αυτή δεν σημαίνει κάτι για τη λειτουργία και το προφίλ της αμερικάνικης εταιρείας, απλώς θα πρέπει για να επιχειρεί στις χώρες της ΕΕ να συμμορφώνεται με του όρους και τους κανόνες μια εταιρείας Ταξί. Ήτοι, ειδικές άδειες αυτοκινήτων και επαγγελματική χρήσ, ασφάλιση, κπλ.

Όπως ανακοινώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «Η υπηρεσία που παρέχει η Uber, φέρνοντας σε επαφή τους ιδιώτες με μη επαγγελματίες οδηγούς καλύπτεται από υπηρεσίες στον τομέα των μεταφορών. Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη μπορούν να ρυθμίσουν τις προϋποθέσεις για την παροχή αυτής της υπηρεσίας».

Μέσω εκπρόσωπος της η Uber απάντησε: «Η απόφαση αυτή δεν θα αλλάξει τα δεδομένα στις περισσότερες χώρες της ΕΕ όπου δραστηριοποιούμαστε ήδη στο πλαίσιο Νόμου περί Μεταφορών. Ωστόσο, εκατομμύρια Ευρωπαίοι εξακολουθούν να αποτρέπονται από τη χρήση εφαρμογών όπως οι δικές μας. Όπως έχει δηλώσει και ο νέος μας Διευθύνων Σύμβουλος, είναι σκόπιμο να ρυθμιστούν υπηρεσίες όπως αυτές της Uber και συνεπώς θα συνεχίσουμε τον διάλογο με τις πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτή είναι η προσέγγιση που θα ακολουθήσουμε για να εξασφαλίσουμε ότι όλοι μπορούν να βρουν μια αξιόπιστη μετακίνηση».

Να θυμίσουμε ότι κατά της Uber είχε προσφύγει η Ενωση Οδηγών Ταξί της Βαρκελώνης.