Αποστολή στο Παρίσι: Αυτό είναι το Pirelli Calendar 2017! (video)


Με τον τίτλο "Emotional" ο διάσημος φωτογράφος Peter Lindbergh τιτλοφορεί το Pirelli Calendar 2017, τονίζοντας πως στόχος του ήταν να αναδείξει την αφτιασίδωτη γυναικεία ομορφιά.

  • 29/11/2016

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣI: ΝΙΚΟΣ ΜΕΡΤΕΚΗΣ, ΦΩΤΟ: PETER LINDBERGH

Με κάθε μεγαλοπρέπεια το Pirelli Calendar 2017 παρουσιάζεται εδώ στο Παρίσι με τον διάσημο Peter Lindbergh να βάζει την υπογραφή του στην 44η έκδοση του ιταλικού ημερολογίου.

Ο 72χρονος Γερμανός φωτογράφος/σκηνοθέτης τιτλοφορεί την φετινή έκδοση ως Emotional (συναισθηματικό) αιτιολογώντας πώς   στόχος του ήταν δεν ήταν η δημιουργία ενός ημερολογίου με τέλεια γυμνά σώματα, αλλά η ανάδειξη της ευαισθησίας και του συναισθήματος, καθώς και η “απογύμνωση” της ψυχής.

Πολύ φιλοσοφημένο ομολογούμε, αλλά δεν μπορείς παρά να εκφράσεις τον σεβασμό σου στην καλλιτεχνική σκέψη ενός τόσο μεγάλου αναστήματος της παγκόσμιας φωτογραφίας, που έχει στο βιογραφικό του μεγάλες δουλειές στο χώρο της μόδας και όχι μόνο, και σε κάθε περίπτωση θα ήταν για εκείνον πολύ εύκολο να κάνει ένα αισθησιακό ημερολόγιο με φουλ γυμνό...

Βέβαια, αυτή την καλλιτεχνική στροφή στο ημερολόγιο της Pirelli, την πιο ψαγμένη θα λέγαμε προσέγγιση, την είδαμε και πέρσι (Pirelli Calendar 2016) με την Annie Leibovitz, την επίσης κορυφαία του είδους φωτογράφο, που επιχείρησε να αναδείξει γυναίκες που έχουν συνδέσει το όνομά τους με κάτι το ξεχωριστό στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή.

Ο  Lindbergh, έχει βάλει την υπογραφή του άλλες τρείς φορές στο Pirelli Calendar, η πρώτη ήταν το 1996 στο El Mirage στην έρημο της Καλιφόρνια, η δεύτερη το 2002 στα studios της Paramount Pictures στο Los Angeles και η τρίτη το 2014, μαζί με τον Patrick Demarchelier, στην επέτειο των 50 χρόνων του Calendar (λανσαρίστηκε το 1964).

Γεμάτος εμπειρίες και με τη σοφία των χρόνων που κουβαλάει στην πλάτη του, Lindbergh, εξηγεί πώς «...σε μια εποχή που οι γυναίκες παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι της τελειότητας και της νεότητας, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να υπενθυμίσουμε στον καθένα ότι υπάρχει και μια διαφορετική ομορφιά, πιο πραγματική και ειλικρινής που δεν χειραγωγείται από εμπορικά ή άλλα συμφέροντα, μια ομορφιά που μιλά για την ατομικότητα, το θάρρος να είσαι ο εαυτός σου και τις προσωπικές σου ευαισθησίες».  

Στην προσπάθειά του να αναδείξει όλα τα παραπάνω, δηλαδή την φυσική ομορφιά και τη θηλυκότητα ο Lindbergh φωτογράφησε 14 ηθοποιούς διεθνούς φήμης. 

Πρόκειται για τις Jessica Chastain, Penelope Cruz, Nicole Kidman, Rooney Mara, Helen Mirren, Julianne Moore, Lupita Nyong’o, Charlotte Rampling, Lea Seydoux, Uma Thurman, Alicia Vikander, Kate Winslet, Robin Wright και Zhang Ziyi. Επίσης συμπεριέλαβε και την Anastasia Ignatova, καθηγήτρια Πολιτικής Θεωρίας και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας.

Οι επιλογές αυτές αφενός δείχνουν την διαφορετική καλλιτεχνική άποψη, αλλά και την αγάπη του διάσημου φωτογράφου για τον κινηματογράφο.

«Στόχος μου ήταν να κάνω τα γυναικεία πορτρέτα με διαφορετικό τρόπο. Και το έκανα προσκαλώντας ηθοποιούς που έχουν παίξει έναν σημαντικό ρόλο στη ζωή μου. Ως καλλιτέχνης, αισθάνομαι ότι είμαι υπεύθυνος στο να απελευθερώσω τις γυναίκες από την ιδέα της αιώνιας νεότητας και της τελειότητας. Το ιδανικό της τέλειας ομορφιάς που προωθείται από την κοινωνία είναι κάτι που πολύ απλά δεν μπορεί να επιτευχθεί».

 

Σε πέντε διαφορετικές περιοχές η φωτογράφηση

Ο  Lindbergh έκανε την φωτογράφησε μεταξύ Μαϊου και Ιουνίου επιλέγοντας πέντε διαφορετικές περιοχές. Το Βερολίνο, το Λος Άντζελες, τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και την παραλία Le Touquet στη Γαλλία. 

Το Pirelli Calendar 2017 περιλαμβάνει 40 φωτογραφίες με πορτρέτα αλλά και τοπία, καθώς κάποιες φωτογραφίες έγιναν και εκτός στούντιο.

Μέσα από το φακό απεικονίζονται δρόμοι, fast food και ξενοδοχεία στο κέντρο του Λος Άντζελες, η Times Square της Νέας Υόρκης, η Sophiensaele στο Βερολίνο, οι στέγες από τις σοφίτες σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο, αλλά και η παραλία Le Touquet.

Αυτό είναι το Pirelli Calendar 2017 που σημειωτέον παρουσιάστηκε στο Παρίσι, με τους “σημειολόγους” να αναφέρουν πώς πρόκειται για μια κίνηση στήριξης της γαλλικής πρωτεύουσας που το γόητρό της έχει δεχθεί πλήγμα από τις επιθέσεις τρομοκρατίας και τους πιο “ιντριγκαδόρους” να τη θεωρούν ως... πρόσκληση μέσα στο σπίτι της “αιώνιας” αντιπάλου.

Όπως και να έχει, η επιλογή είναι σπουδαία, μια και το Παρίσι, ήταν, είναι και θα είναι η πιο "Emotional" πόλη της Ευρώπης!

 

Οι Πρωταγωνήστριες και οι συντελεστές

Nicole Kidman-Los Angeles

Alicia Vikander-Berlin

Léa Seydoux-London

Robin Wright-New York

Lupita Nyong’o-New York

Kate Winslet-London

Rooney Mara-New York

Jessica Chastain-New York

Penelope Cruz-New York

Zhang Ziyi-Los Angeles

Julianne Moore-New York

Uma Thurman-New York

Helen Mirren-London

Charlotte Rampling-London

Anastasia Ignatova Le Touquet-France

Οι συντελεστές του Pirelli Calendar 2017

Φωτογράφος: Peter Lindbergh

Art Director: Juan Gatti

1st Assistant του Peter Lindbergh: Stefan Rappo

Μαλλιά: Odile Gilbert, Vernon Francois (Lupita)

Make up: Stephane Marais, Nick Barose (Lupita), Groomer Pablo (Penelope)

Stylist: Julia Von Boehm

Παραγωγή: 2b Management

Casting: Piergiorgio Del Moro