Αποζημιώσεις χωρίς πλαφόν για τα τροχαία


«Απελευθερώνονται» και μένουν χωρίς όρια οι αποζημιώσεις για ψυχική οδύνη που πρέπει να καταβάλλει το Επικουρικό Κεφάλαιο σε θύματα τροχαίων (και σε συγγενείς τους) αφού ο Αρειος Πάγος έκρινε αντισυνταγματικό τον «κόφτη» που επέβαλε ο ν. 4092/12 περιορίζοντας τη χρηματική ικανοποίηση για κάθε τραγωδία στο μηδαμινό ποσό των 6.000 ευρώ ανά άτομο.

  • 3/5/2017

Η Ολομέλεια ΑΠ, αποκρούοντας τις περικοπές που επιφύλαξε η οικονομική κρίση ακόμα και στον ανθρώπινο πόνο και την ψυχική οδύνη που αισθάνεται το θύμα ενός τροχαίου ή οι στενοί συγγενείς του, έκρινε ανίσχυρες ως αντίθετες στο Σύνταγμα και σε διεθνείς συμβάσεις τις διατάξεις που θέσπισαν «πλαφόν» μόλις 6.000 ευρώ με αναδρομική εφαρμογή του σε εκκρεμείς δίκες, αλλά και περιορισμό σε μόλις 6% του επιτοκίου υπερημερίας (καθυστέρησης των οφειλομένων).

Στο όνομα της δημοσιονομικής κρίσης και για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ΕΚ, ο ν. 4092/12 «ψαλίδισε» τις αποζημιώσεις που πρέπει να καταβάλλει όταν προκαλούνται τροχαία θανατηφόρα ή τραυματισμοί ή υλικές ζημιές, από όχημα ανασφάλιστο ή αγνώστων στοιχείων ή από ασφαλισμένο όχημα του οποίου όμως η ασφαλιστική εταιρεία πτώχευσε ή ανακλήθηκε η άδειά της, κ.λπ.

Διαβάστε περισσότερα στο ΕΘΝΟΣ.gr.