Aυτή είναι η νέα προεδρική λιμουζίνα του Vladimir Putin!


Επιτέλους, μετά από διάφορα απαρχαιωμένα μοντέλα με σοβιετικές καταβολές, ο ρώσος πρόεδρος αποκτά μία σύγχρονη λιμουζίνα αντάξια της θέσης του και της παγκόσμιας ακτινοβολίας του.
 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 21/4/2018

Η συζήτηση για τη νέα προεδρική λιμουζίνα του Putin έχει ανάψει εδώ και καιρό, ιδίως μετά τα πρώτα σχέδια που δόθηκαν στην δημοσιότητα από το αυτοκίνητο. Οι τελευταίες ειδήσεις είναι ότι πέρασε τα απαιτούμενα crash tests με επιτυχία και είναι πλέον στην τελική ευθεία έτσι ώστε να είναι έτοιμη στις 7 Μαιου, όταν ο πρόεδρος Putin θα έχει κερδίσει τις προεδρικές εκλογές (πώς το προεξοφλούμε άραγε;...) και θα πάει με το καινούργιο του απόκτημα στην τελετή ορκομωσίας.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες το αυτοκίνητο θα δοθεί στοΚρεμλίνο στα τέλη Απριλίου, ώστε μέχρι τις εκλογές να αποφασίσει ο Putin (πως το προεξοφλούμε άραγε;...) σε ποιά θέση τον βολεύει να καθίσει μετά τη νίκη του. Μάλιστα όπως αναφέρουν τα δελτία τύπου, ο νεο-εκλεγής πρόεδρος (πριν ακόμα γίνουν οι εκλογές...) έχει συμμετάσχει σε αρκετές φάσεις της εξέλιξης του αυτοκινήτου, το έχει οδηγήσει σε test drives, και έχει βάλει και τις δικές του πινελιές στην γενικότερη σχεδίαση.

Από τις λίγες πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει γνωρίζουμε ότι ο κινητήρας θα είναι ένας V8 turbo στα 4,6 λίτρα εξελιγμένος σε συνεργασία με την Porsche, με την απόδοση να φθάνει στα 600 άλογα και την ροπή στα 881 Nm. Η μετάδοση βασίζεται σε ένα ρώσικης έμπνευσης και εξέλιξης αυτόματο κιβώτιο ενέα σχέσεων, ενώ το όλο πρόγραμμα, με την κωδική ονομασία "Κορτέζ" έχει γίνει σε στενή συνεργασία με την Porsche και την Bosch.

Όπως κάθε προεδρική λιμουζίνα που σέβεται τον εαυτό της είναι εφοδιασμένη με πολύ δυνατή θωράκιση ικανή να αντέξει αντιαρματικό πύραυλο, διαθέτει ειδική παροχή οξυγόνου για επίθεση με χημικά όπλα αλλά και μία φιάλη αίμα μαζί με άλλα ιατρικά εργαλεία, σε περίπτωση που χρειαστεί κάποια βοήθεια ο πρόεδρος. 

Η εξέλιξη πάντως της λιμουζίνας του νέου προέδρου (πως το προεξοφλούμε, άραγε;...) δημιούργησε ένα ολόκληρο πρόγραμμα παραγωγής διαφόρων μοντέλων, τα οποία θα διατεθούν στους προνομιούχους δημόσιους λειτουργούς της ρωσικής κυβέρνησης. Το κόστος του όλου προγράμματος αγγίζει τα 119 εκατομμύρια δολλάρια και τα αυτοκίνητα αυτά θα ξεκινήσουν να παραδίδονται μέσα στο 2019.

Την ίδια ώρα πάντως, και το άλλο μεγάλο προεδρικό "δέος" του πλανήτη, ετοιμάζεται να παραλάβει τη νέα του λιμουζίνα από την Cadillac, που θα αντικαταστήσει το "Beast" το οποίο είχαμε την τύχη να δούμε και στην Ελλάδα. Οι αλλαγές και εκεί θα είναι πολλές και σημαντικές και στο αμερικάνικο μοντέλο, με το debate να έχει ξεκινήσει ήδη για το ποιός από τους δύο την έχει μεγαλύτερη (την λιμουζίνα...).