Aυτό είναι το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο που βγαίνει στην παραγωγή


Στην έκθεση της Γενεύης η εταιρία Pal-V θα παρουσιάσει το Liberty, το οποίο θα είναι το ιπτάμενο αυτοκίνητο που θα μπει σε διαδικασία παραγωγής.

  • 2/2/2018

ΚΕΙΜΕΝΟ: NIKOΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Η συζήτηση γύρω από ένα αυτοκίνητο που θα μπορεί να πετάει πηγαίνει πίσω πολλές δεκαετίες, όντας το όνειρο πολλών μηχανικών (και εφιάλτης σε πλείστες όσες περιπτώσεις δοκιμών και άλλων περιπετειών...). Η εικόνα τέτοιων οχημάτων πάντα έκανε την φαντασία των καταναλωτών να εξάπτεται ενώ ήταν και αγαπημένο θέμα ταινιών δράσης και επιστημονικής φαντασίας.

Να λοιπόν που ήρθε η ώρα από την φαντασία να περάσουμε στην πράξη. Και το όχημα που βλέπουμε την φωτογραφία με την ονομασία Liberty είναι το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο που θα βγει στην παραγωγή. Η όλη διαδικασία για την μετατροπή του κρατά γύρω στα 10 λεπτά, χρόνος μάλλον σύντομος σε σχέση με όσα μπορεί να προσφέρει (και με βάση παλαιότερες προσπάθειες που έμειναν όλες στα χαρτιά).

Για την κίνησή του χρησιμοποιεί δύο αεροπορικούς κινητήρες της Rotax. Οι προδιαγραφές του πληρούν και τους οδικούς και τους αεροπορικούς κανονισμούς τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική.

Η εταιρία που βρίσκεται πίσω από αυτό το εγχείρημα υποστηρίζει ότι το ιπτάμενο αυτοκίνητό της είναι σχεδόν έτοιμο και θα βγει στην παραγωγή μέσα στο 2019. Η πρεμιέρα του θα γίνει στην φετινή έκθεση της Γενεύης όπου και θα μάθουμε περισσότερα για τον τρόπο που λειτουργεί και λεπτομέρειες για τα τεχνικά του χαρακτηριστικά.

Η τιμή του πάντως θα είναι στα... σύννεφα, καθώς οι πρώτες πληροφορίες το φέρνουν να κοστίζει περί τα 350.000 ευρώ. Βέβαια αν υπολογίσετε ότι αγοράζεται δύο σε ένα (και αεροπλάνο και αυτοκίνητο) τότε μοιάζει ευκαιρία.