Δείτε γιατί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πιο οικολογικά


Σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι οι απώλειες που παρουσιάζουν στην κίνησή τους είναι σημαντικά μικρότερες από αυτές σε ένα συμβατικό μοντέλο.
  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 8/9/2018
Για κάθε όχημα πάνω σ' αυτόν τον πλανήτη υπάρχει μία αναλογία η οποία δείχνει πόσο αποτελεσματικά είναι στο ξόδεμα της ενέργειας που ξοδεύουν ώστε να κινηθούν. Ένα κορυφαίο μοντέλο με κινητήρα εσωτερικής καύσης δύσκολα φθάνει το 30%, ενώ τα περισσότερα είναι αρκετά χαμηλότερα, έως και κοντά στο 10%. 
 
 
Σε αντίθεση, και σύμφωνα με μελέτη του Αμερικάνικου Γραφείου Ενέργειας, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ξοδεύουν από 77% έως 82% της ενέργειάς τους για να κινηθούν. Και το περισσότερο από αυτό, ένα ποσοστό του 16%, χάνεται κατά την διάρκεια της φόρτισης.
 
Ένα μεγάλο μέρος αυτής της απόδοσης προκύπτει από την δυνατότητα των περισσότερων σύγχρονων ηλεκτρικών μοντέλων να ανακτούν ηλεκτρική ενέργεια από το φρενάρισμα, η οποία αυξάνει την αποδοτικότητα κατά περίπου 17%. Χωρίς την ανάκτηση ενέργειας από τα φρένα, η απόδοση των ηλεκτρικών μοντέλων φθάνει στο 60% με 65%, αριθμός που είναι ήδη αρκετά μεγαλύτερος από τα συμβατικά με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης.
 
 
Η υπόλοιπη ενέργεια ξοδεύεται για βοηθητικά συστήματα του αυτοκινήτου. Σε αντίθεση, στα συμβατικά αυτοκίνητα, το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που έχει η βενζίνη στο ρεζερβουάρ ξοδεύεται σε μη παραγωγική διαδικασία. Στην πραγματικότητα μόνο το 12%-30% από την βενζίνη καταναλώνεται για να κινηθεί το αυτοκίνητο.
 
Το υπόλοιπο χάνεται κατά κύριο λόγο με την μορφή θερμότητας του κινητήρα και την λειτουργία των πολλών και πιο σύνθετων  υποσυστημάτων ενός συμβατικού αυτοκινήτου, χωρίς να υπάρχουν πολλά περιθώρια για βελτιώσεις.