Δείτε LIVE την παρουσίαση του VW Ι.D. R για το Pikes Peak


Δείτει ζωντανά την παγκόσμια πρεμιέρα του ηλεκτρικού αγωνιστικού της VW για το Pikes Peak

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: VW
  • 22/4/2018

Η VW παρουσίασε επίσημα σε παγκόσμια πρεμιέρα το πρώτο της ηλεκτρικό αγωνιστικό αυτοκίνητο. Πρόκειται για το I.D. R Pikes Peak, το οποίο όπως λέει και το όνομά του, θα ταξιδέψει στην φημισμένη ανάβαση στο Κολοράντο των ΗΠΑ με στόχο να κάνει μια εντυπωσιακή εμφάνιση.


Στις εικόνες που έδωσε η εταιρία βλέπουμε ένα όχημα που μοιάζει αρκετά με τα πρωτότυπα που τρέχουν στους Αγώνες Αντοχής, ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το εμπρός μέρος με τις ενσωματωμένες LED ρίες και το φωτισμένο λογότυπο της εταιρίας.

Η παρουσίαση έγινε στην πόλη Ales στην Γαλλία, εκεί που γεννήθηκε ο Romain Dumas, o οποίος θα είναι και ο οδηγός στην προσπάθεια των Γερμανών (έχει κερδίσει το Le Mans πριν δύο χρόνια). Το μήκους 5,20 μέτρων I.D. R Pikes Peak βασίζεται σε ένα πλαίσιο από ανθρακόνημα που συνδυάζεται με έναν κλωβό ασφαλείας από ατσάλι, ζυγίζει μαζί με τον οδηγό του λιγότερο από 1.100 κιλά και ο ηλεκτροκινητήρας του αποδίδει 680 ίππους και 650 Nm. Εντυπωσιακές είναι και οι επιδόσεις του, μιας και για το 0-100 χρειάζεται μόλις 2,25 δεύτερα, τιμή καλύτερη από αυτή των μονοθεσίων τόσο της Φόρμουλα 1 όσο και τη Φόρμουλα Ε.

Αμέσως μετά την παρουσίαση, το αυτοκίνητο θα ξεκινήσει ένα εντατικό πρόγραμμα δοκιμών και προετοιμασίας για τον απαιτητικό αυτό αγώνα. Στόχος είναι να εξελίξουν ακόμα περισσότερο τις συστοιχίες των μπαταριών οι οποίες είναι ιόντων λιθίου και μπορούν να ανακτούν μεγάλο μέρος της ενέργειας παρά το γεγονός ότι η διαδρομή των 20 χιλιομέτρων είνα διαρκώς ανηφορική.  

Στόχος της εταιρίας είναι να κάνει το ρεκόρ για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σε μία ιδιαίτερα απαιτητική διαδρομή που ξεκινά από τα 2.862 μέτρα και φθάνει ψηλά στα σύννεφα, στα 4.302 μέτρα. Η VW επιστρέφει στο Pikes Peak 31 χρόνια μετά το 1987, όπου είχε κάνει μία φιλόδοξη προσπάθεια με ένα Golf με δύο κινητήρες, που όμως δεν οδήγησε στη νίκη.