Ελεύθερες να απαγορεύσουν τα diesel οι γερμανικές πόλεις


Μετά από συζητήσεις μηνών, το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε την Παρασκευή ότι οι πόλεις που το επιθυμούν μπορούν να απαγορεύσουν τα παλαιότερης γενιάς diesel από την κυκλοφορία στο κέντρο τους
 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 19/5/2018

Η ιστορία της απαγόρευσης των diesel σε αρκετές πόλεις της Γερμανίας ξεκίνησε τον Φεβρουάριο όταν περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν καταφύγει στα δικαστήρια, ζητώντας να παρθού μέτρα για την βελτίωση τυ αέρα των μεγάλων πόλεων. Δεκάδες πόλεις της Γερμανίας, μεταξύ αυτών το Αμβούργο, το Μόναχο και η Στουτγκάρδη έχουν κατηγορηθεί για υψηλά επίπεδα NOx κάτι που έχει οδηγήσει την ΕΕ να τους ζητήσει να πάρουν μέτρα.

Η απόφαση του κεντρικού δικαστηρίου θα έχει άμεση εφαρμογή και δεν θα υπάρχει περίοδος χάριτος. Η εφαρμογή της όπως είναι φυσικό θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, με το κόστος να υπολογίζεται σε τουλάχιστον 14,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η απόφαση είναι επίσης ένα "χαστούκι" στην Άνγκελα Μέρκελ η οποία προσπαθεί με νύχια και με δόντια να στηρίξει την ντόπια αυτοκινητοβιομηχανία, παρά τα πολλά σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει σχετικά με τους diesel κινητήρες. 

Η απαγόρευση θα μπορεί να ισχύσει σε όποια πόλη το επιθυμήσει, και θα αφορά όλα τα μοντέλα με κινητήρες diesel εκτός από αυτά που έχουν προδιαγραφές Εuro 6. Από τα 15 εκατομμύρια αυτοκίνητα με πετρελαιοκινητήρες που κυκλοφορούν στην Γερμανία, μόλις τα 2,7 εκατομμύρια από αυτά είναι Euro 6.

Ο σύνδεσμος των Γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών ζήτησε από τους υπεύθυνους των πόλεων να κρατήσουν ένα πνεύμα λογικής και αυτοσυγκράτησης σε ότι εφαρμόσουν, υποστηρίζοντας ότι τα επίπεδα NOx πέφτουν αρκετά γρήγορα καθώς τα νέα Euro6 diesel μοντέλα μπαίνουν στην αγορά.