GP Βρετανίας: Ο αγώνας από την σκοπιά των ελαστικών της Pirelli


Στην καυτή και γρήγορη πίστα του Silverston υιοθετήθηκαν στρατηγικές ενός αλλά και δύο pit-stop, ενώ είχαμε και δύο φορές την εμφάνιση του αυτοκινήτου ασφαλείας. 

  • 11/7/2018
Το Βρετανικό Grand Prix εξελίχθηκε σε μια έντονη μάχη στρατηγικής ανάμεσα στη Ferrari και στη Mercedes. Το αυτοκίνητο ασφαλείας εμφανίστηκε δυο φορές στο τελευταίο μέρος του αγώνα το οποίο μετατράπηκε σε δυο σπριντ.
 
 
Η Ferrari και η Mercedes έκαναν διαφορετικές στρατηγικές επιλογές κατά τη διάρκεια του πρώτου αυτοκινήτου ασφαλείας. Η Ferrari επέλεξε να κάνει δεύτερη αλλαγή και να τοποθετήσει τη μαλακή γόμα:
 
 
Πρόκειται για την μαλακότερη εκ των διαθεσίμων γομών στο συγκεκριμένο αγώνα. Εντωμεταξύ οι οδηγοί της Mercedes έμειναν με τη μέση γόμα που είχαν βάλει στο μοναδικό τους πιτ στοπ ώστε να διατηρήσουν τη θέση τους στην προσωρινή κατάταξη του αγώνα.
 
Η θερμοκρασία οδοστρώματος φλέρταρε με τους 50 βαθμούς Κελσίου σε μια από τις ταχύτερες και απαιτητικές πίστες της χρονιάς, όσον αφορά στα ενεργειακά φορτία που ασκούνται στα ελαστικά. Όλες οι γόμες επέδειξαν απόδοση και αξιοπιστία στο 350o Grand Prix της Pirelli. 
 
Η Pirelli παρέμεινε στο Silverstone τις δυο επόμενες μέρες για δοκιμές εξέλιξης των ελαστικών του 2019, με τις Haas, Red Bull και Williams.
 
 
Mario Isola: Επικεφαλής αγώνων αυτοκινήτου
 
“Παρακολουθήσαμε έναν συναρπαστικό και απρόβλεπτο Grand Prix με ποικιλία διαφορετικών στρατηγικών όπου χρησιμοποιήθηκαν και οι τρεις διαθέσιμες γόμες. Οι πέντε πρώτοι στην τελική κατάταξη υιοθέτησαν πολύ διαφορετικές στρατηγικές που βασίζονταν στη μέση και στη μαλακή γόμα. Ο οδηγός της Renault, Nico Hulkenberg κέρδισε έξι θέσεις και τερμάτισε 6ος αλλάζοντας μια φορά ελαστικά από μέση, σε σκληρή γόμα.
 
Ο αγώνας προφανώς επηρεάστηκε από την παρουσία του αυτοκινήτου ασφαλείας δυο φορές. Αυτό οδήγησε σε επανεξέταση τις αρχικές στρατηγικές. Όλοι οι οδηγοί ήταν σε θέση να δώσουν μάχη από την εκκίνηση ως τον τερματισμό ανεξαρτήτως γόμας σε μια από τις πιο απαιτητικές πίστες της σεζόν. Αυτό οδήγησε σ' ένα συγκλονιστικό φινάλε που ανέδειξε την θεαματική φύση της Formula 1, στο  350ο Grand Prix της Pirelli.”
 
 
Στρατηγική Pit Stop
 
 
H διπλή παρουσία του αυτοκινήτου ασφαλείας, έκανε απρόβλεπτη τη στρατηγική αγώνα. Στο τέλος ο Sebastian Vettel κέρδισε με στρατηγική δυο αλλαγών. Εκκίνησε με τη μαλακή και μετά έβαλε τη μέση γόμα στον 20στο γύρο (ενόσω είχαμε πράσινη σημαία). Μετέπειτα στον 33ο γύρο υπό καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας έβαλε ξανά τη μαλακή γόμα: Μια κίνηση που τον βοήθησε να κερδίσει στον αγώνα.