H Δανία επανεξετάζει την προοπτική των ηλεκτρικών αυτοκινήτων


Λόγω της απροσδόκητα μεγάλης πτώσης των πωλήσεων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων η κυβέρνηση της Δανίας εξετάζει την αύξηση των οικονομικών κινήτρων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 30/4/2018

Το πέρασμα από την μία εποχή στην άλλη δεν θα είναι εύκολο, ούτε θα γίνει από την μία στιγμή στην άλλη. Βλέπετε, πέρα από τα πρακτικά ζητήματα (αυτονομία και χρόνος φόρτισης), υπάρχει ένα βασικό που ίσως είναι και το σημαντικότερο. Και αυτό δεν είναι άλλο από το υψηλό κόστος, ακόμη και αν υπάρχουν διάφορα κίνητρα.

Μία από τις χώρες που θέλουν να καλλιεργούν ένα «πράσινο» προφίλ είναι η Δανία. Ωστόσο, οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν μειωθεί απότομα και από τα 5.000 EV που ταξινομήθηκαν στην σχετική αγορά, το 2017 δεν ξεπέρασαν τα 700! Στην Δανία γενικότερα τα αυτοκίνητα είναι πολύ ακριβά λόγω των πολύ υψηλών δασμών που επιβάλλονται κατά την εισαγωγή τους.

«Φορολογικά κίνητρα και απαλλαγές για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα υπάρχουν και πρέπει να εξετάσουμε αν θα είναι μεγαλύτερα. Αυτό δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε» είπε ο πρωθυπουργός της χώρας Lars Lokke Rasmussen σε συνέντευξη του στην Κοπεγχάγη. Η είδηση αυτή αποτελεί μία καλή ένδειξη και κατεύθυνση πως οι κατασκευαστές θα πρέπει να λανσάρουν στην αγορά πιο οικονομικά EV που θα μπορούσε να συνδυαστεί μέσω της ευρείας παραγωγής και της εξέλιξης των  μπαταριών που μακροπρόθεσμα θα μείωνε το κόστος τους.