H Ford δεν θέλει το αυτόματο 9άρι της GM


Πριν από πέντε χρόνια η General Motors είχε συμφωνήσει με την Ford στην ανταλλαγή συστημάτων μετάδοσης με στόχο την εξοικονόμηση κόστους.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 23/4/2018

Συγκεκριμένα η συμφωνία αφορούσε στην διάθεση του αυτόματου κιβωτίου με τις 10 σχέσεις (από πλευράς Ford για τα πισωκίνητα μοντέλα της, όπως τα F-150, Mustang κ.α.) και του αυτόματου με τις 9 (από πλευράς GM για τα προσθιοκίνητα αυτοκίνητα της). Ωστόσο, η Ford δεν θέλησε ποτέ να εφοδιάσει τα μοντέλα της με το Hydra-Matic 9Τ50 και προτίμησε να χρησιμοποιήσει το νέο αυτόματο 8 σχέσεων (που τοποθετείται από το Edge μέχρι το νέο Focus).

Ο βασικός λόγος είναι πως κατόπιν συμφωνίας η Ford διαπίστωσε πως το 9άρι της GM δεν ταίριαζε και πολύ με τους Ecoboost κινητήρες της και πως δεν ήταν τόσο αποδοτικό όσο περίμενε. Επιπρόσθετα το κιβώτιο της GM (που τοποθετείται μεταξύ άλλων σε διάφορα μοντέλα της Chevrolet) και σε σχέση με το 8άρι δεν βελτιώνει την κατανάλωση και προσθέτει έξτρα βάρος λόγω της παραπάνω μίας ένατης σχέσης. Από την άλλη, η GM υποστηρίζει πως τα αυτόματα κιβώτια της προσφέρουν πιο βελούδινες και premium αλλαγές σχέσεων.