Η GM ξεκινά την παραγωγή του πλήρους αυτόνομου Cruise AV


Μέσα στο 2019 θα ξεκινήσει η παραγωγή και διάθεση του πρώτου ουσιαστικά αυτοκινήτου που θα κινείται εντελώς στον αυτόματο και στο υψηλότερο (με τα σημερινά δεδομένα) αυτόνομης οδήγησης.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 16/3/2018

Αν παρατηρήσετε προσεκτικά την εικόνα θα δείτε πως από το εσωτερικό του Cruise AV απουσιάζουν τόσο το παραδοσιακό τιμόνι όσο και τα πεντάλ! Και όσο αν ακούγεται απίστευτο ένα τέτοιο όχημα θα μπει στην παραγωγή του χρόνου και κάπου προς τα τέλη του 2019 θα κυκλοφορεί σε συγκεκριμένες πολιτείες των ΗΠΑ που θα έχουν εκδώσει την σχετική έγκριση τύπου.

Το Cruise AV βασίζεται στα μηχανικά μέρη του καθαρά ηλεκτροκίνητου Chevrolet Bolt (το γνωρίζουμε ως Opel Ampera-e στην Ευρώπη) και θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο Orion Township στο Michigan. Αρχικά η GM θα επενδύσει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή του Cruise AV και ανάλογα με την εμπορική του πορεία θα δρομολογηθούν και επόμενα κονδύλια.

Μέχρι τώρα έχουν κατασκευαστεί περισσότερα από 200 μοντέλα «προ-παραγωγής» τα οποία δοκιμάζονται ενδελεχώς αφού εξοπλίζονται με ένα σύνολο από διάφορους αισθητήρες, κάμερες και ραντάρ. Για να δούμε αν τελικά η GM θα είναι ο πρώτος κατασκευαστής που ουσιαστικά θα καταφέρει να λανσάρει ένα φουλ αυτόνομο μοντέλο παραγωγής επιπέδου 5. Σε αυτό δηλαδή όπου ο υποτιθέμενος οδηγός θα μπορεί να πάρει μέχρι και ένα  υπνάκο…