Η Ιαπωνία θέλει αυτόνομο στόλο για την Ολυμπιάδα του 2020


Οι Ολυμπιακοί του Τόκιο του 2020 θα είναι μάλλον οι πρώτοι που τουλάχιστον μέρος των μετακινήσεων θα γίνεται με αυτόνομα οχήματα.

  • 5/6/2018

Σε δύο χρόνια από τώρα η Ιαπωνία θα διοργανώσει στο Τόκιο τους Ολυμπιακούς Αγώνες και βέβαια θα πρόκειται και για μια πρώτης τάξης ευκαιρία να επιδείξει και τις τεχνολογικές δυνατότητές της. Οι οποίες ναι μεν είναι γνωστές, αλλά μια υπενθύμιση ποτέ δεν έβλαψε κανένα.

Έτσι λοιπόν ο στόχος της κυβέρνησης της χώρας είναι να έχει μέχρι τότε έτοιμο ένα στόλο αυτόνομων αυτοκινήτων. Το δεύτερο στάδιο της συγκεκριμένης στρατηγικής που παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό Shinzo Abe, είναι το 2022 η συγκεκριμένη τεχνολογία να είναι ώριμη για την εμπορική της διάθεση. Προκειμένου βέβαια οι ιαπωνικές εταιρείες να αποκτήσουν συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις ανταγωνιστικές τους από την Κίνα, την Ευρώπη και βέβαια τις ΗΠΑ.

Αν πάντως οι μετακινήσεις, είτε όλες είτε ένα σημαντικό τους ποσοστό, στην Ολυμπιάδα του Τόκιο γίνουν με αυτόνομα οχήματα αυτό θα σημαίνει πως και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ιαπωνίας σε μεγάλες διοργανώσεις που έχουν αναλάβει στο μέλλον.

Τα σχέδια πάντως του Ιάπωνα πρωθυπουργού για το 2022 περιλαμβάνουν και τη δημιουργία εικονικών μονάδων παραγωγής ενέργειας. Εικονικών με την έννοια ότι θα υπάρχει σύνδεση πολλών μικρών συστημάτων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας, που θα τους επιτρέπει να αποδίδουν ως σύνολο όπως μια μεγάλη συμβατική μονάδας παραγωγής ενέργειας. Η οποία κοστίζει ιδιαίτερα ακριβά και απαιτεί τόσο μεγάλους χώρους όσο και ανάλογες υποδομές.