H Κίνα μειώνει τους φόρους στα εισαγόμενα αυτοκίνητα


Όχι μόνο δεν προέκυψε οικονομικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αλλά η τελευταία μείωσε και τους δασμούς εισαγωγής.

  • 23/5/2018

Ο οικονομικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας που πολύ φοβόνταν τελικά δεν έγινε ποτέ -όπως άλλωστε ήταν και το αναμενόμενο. Μάλιστα έγινε ακριβώς το αντίθετο καθώς έπειτα από την ειρήνη μεταξύ της κυβέρνησης του Donald Trump και αυτή της Κίνας το υπουργείο Οικονομικών της τελευταίας ανακοίνωσε μειώσεις δασμών για τα εισαγόμενα αυτοκίνητα.

Έτσι το ποσοστό της επιβάρυνσης θα μειωθεί από το 25% στο 15%, ενώ για κάποια εξαρτήματα, στα οποία περιλαμβάνονται πόρτες, προφυλακτήρες και ζώνες ασφαλείας, θα πέσει ακόμα και στο 6%.

Κινέζικες πηγές αναφέρουν πως η μέση μείωση των συνολικών φόρων θα είναι της τάξης του 13,8%, κάτι που αναμένεται να ευνοήσει εμπορικά περισσότερο της premium μάρκες, όπως τις Mercedes, BMW και Porsche, όπως επισημαίνουν ειδικοί αναλυτές.

Αντίθετα για τους άλλους κατασκευαστές και ειδικά για τις αμερικανικές, όπως η General Motors και η Fiat, τα οφέλη θα είναι σαφώς μικρότερα. Κι αυτό γιατί τα περισσότερα μοντέλα τους που πωλούνται στην Κίνα κατασκευάζονται και στην Κίνα.

Πέρα από τη μείωση των δασμών εισαγωγής η κινεζική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, πως θα αναθεωρήσει τις προϋποθέσεις προκειμένου μια εταιρεία να μπορεί να κατασκευάσει αυτοκίνητά της στην Κίνα.