H Κινέζικη Geely θέλει να γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της Daimler


Οι Κινέζοι της Geely φαίνεται να είναι ασταμάτητοι έχοντας πλέον στο στόχαστρο την Daimler και απώτερο σκοπό την απόκτηση τεχνογνωσίας στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
 

  • 11/2/2018

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ

Η είδηση είχε κυκλοφορήσει ως φήμη πριν λίγο καιρό, και ήθελε την Geely να έχει κάνει πρόταση στην Daimler να αγοράσει ένα ποσοστό της τάξης του 5% σε ειδική τιμή με έκπτωση. Όμως οι Γερμανοί είχαν αρνηθεί, και είχαν ανταπαντήσει ότι αν η Geely επιθυμεί να αγοράσει μετοχές, θα μπορούσε να απευθυνθεί στην ελεύθερη αγορά.

Τα πράγματα όπως όλα δείχνουν εξελίσσονται με αυτό τον τρόπο, καθώς ο ισχυρός άνδρας της εταιρίας, ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος Li Shufu, θέλει να γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος στο γκρουπ της Daimler μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα μάλιστα με την Γερμανική εφημερίδα "Bild am Sonntag", υπήρξε συνάντηση μεταξύ του Li Shufu και του CEO της Daimler, Dieter Zetsche, ενώ ανάλογα δημοσιεύματα είδαν το φως της δημοσιότητας και σε άλλες μεγάλες Γερμανικές εφημερίδες.

Προς το παρόν, ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι το Κουβέιτ, με 6,8%, και πίσω της η BlackRock με 6%. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι Κινέζοι θέλουν να ξεπεράσουν αυτά τα νούμερα και να γίνουν οι μεγαλύτεροι επενδυτές στην εταιρία. 

Σύμφωνα με το "Automotive News", στόχος της Geely με αυτή την κίνηση είναι να αποκτήσει πρόσβαση στην τεχνολογία των Γερμανών σε ότι έχει να κάνει με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Επιπρόσθετα, η Geely θέλει να προχωρήσει στην παραγωγή ενός μοντέλου σε συνεργασία με την Daimler, το οποίο θα κατασκευάζεται στην Wuhan στην Κίνα.

Η Geely ήδη έχει την πλειοψηφία στο μετοχικό πακέτο των Volvo και Lotus, την ίδια στιγμή που η Daimler έχει ήδη τους δικούς της συνεργάτες στην Κίνα, τις εταιρίες BAIC Motor Corp και την ΒΥD.