Η Porsche μας υπενθυμίζει πόσο καλός είναι ο boxer κινητήρας (video)


Αυτή την φορά η πολύ ενδιαφέρουσα σειρά Top 5 της Porsche στο YouTube μας υπενθυμίζει ορισμένα κλασικά πλεονεκτήματα για τους boxer κινητήρες

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 30/3/2018

Πολύ συχνά ο boxer κινητήρας αναφέρεται λανθασμένα και ως επίπεδος (flat) αφού υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην κίνηση των εμβόλων και στα κομβία που δένουν οι μπιέλες. Όπως και να έχει σήμερα boxer κινητήρες χρησιμοποιούν σε ευρεία παραγωγή μόνο η Porsche και η Subaru και πρόκειται για μία διάταξη με αντικριστά πιστόνια που πατεντάρισε ο Karl Benz πίσω στο 1897 με την περιγραφή «Contra-Motor».

Στο παρελθόν πολλά ήταν τα αυτοκίνητα με boxer κινητήρα, όπως τα Ford A, Lancia Flavia, Alfa Romeo 33, Volkswagen Beetle, Ferrari Testarossa κ.α. με πιο γνωστό από όλα την Porsche 911.

Αυτή την χρονιά συμπληρώνονται 70 χρόνια από τότε που ο boxer έκανε ντεμπούτο στην αρχέτυπη 356 και η γερμανική εταιρία το γιορτάζει με ένα βίντεο στο οποίο μιλά ο παρουσιαστής Jean Pierre Kraemer με τον 88χρονο Hans Mezger, τον άνθρωπο που σχεδίασε το καπάκι του πρώτου κινητήρα της 911.