H Smart γιορτάζει τα 20ά της γενέθλια και προχωρά σε μια νέα εποχή


H πασίγνωστη Smart συμπλήρωσε τα 20 χρόνια από την στιγμή που ξεκίνησε την παραγωγή του πρώτου της μοντέλου και σύντομα θα περάσει στη νέα ηλεκτρική της εποχή.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 28/6/2018

Όπως είναι ήδη γνωστό από τις επόμενες γενιές των μοντέλων της η Smart θα διαθέτει μόνο ηλεκτρικές εκδόσεις καταργώντας όλες τις συμβατικές με κινητήρα εσωτερικές καύσης. Στις δύο δεκαετίες έχουν πωληθεί πάνω από 2,2 εκατομμύρια Smart δίχως ωστόσο τα έσοδα να είναι τέτοια ώστε να κάνουν τους ιθύνοντες της εταιρίας να χαμογελούν. Ο βασικός λόγος είναι πως η Smart δαπανούσε τεράστια κονδύλια στο μάρκετινγκ (ειδικά για να προβάλει στο στιλ, την ευελιξία και την ασφάλεια) για να καθιερωθεί ως σήμα και δυσανάλογα του λειτουργικού της κόστους.

Από το 2020 όλα αυτά θα αλλάξουν αλλά το ερωτηματικό παραμένει μεγάλο για το μέλλον της Smart. Και αυτό διότι η ηλεκτροκίνηση δεν έχει ακόμη την αναμενόμενη διείσδυση και λογικά τα ηλεκτρικά Smart θα έχουν μικρότερη εμπορική ζήτηση από τα συμβατικά. Χαρακτηριστικό είναι πως τον Μάιο οι πωλήσεις στις ΗΠΑ (εκεί όπου αναμένεται τα EV να έχουν μεγαλύτερη ζήτηση) δεν ξεπέρασαν τα 524 αυτοκίνητα και πως το 2018 θα κλείσει με μείωση κατά 1/3 σε σχέση με τις 3.071 πωλήσεις πέρυσι.

Πάντως, η Daimler και για λόγους γοήτρου αναμένεται να υποστηρίξει την Smart που με τόσο κόπο και κόστος κατάφερε να καταξιώσει στην αυτοκινητοβιομηχανία. Όλα ξεκίνησαν το 1998 με την έναρξη της παραγωγής, αν και η Mercedes-Benz αναζητούσε από την δεκαετία του 1970 ένα επαναστατικό μικρό αυτοκίνητο πόλης στα 2,5 m. Το 1993 είχε παρουσιάσει τα Eco Sprinter και Eco Speedster, αλλά το βασικό έναυσμα ήρθε από τον Nicolas G. Hayek (τον εμπνευστή των Swatch) που με το σχέδιο του κατάφερε να πείσει τους Γερμανούς να προχωρήσουν με το Smart.

Η εξέλιξη ξεκίνησε το 1994 αλλά τελικά η παραγωγή του πρώτου Smart ξεκίνησε στις 2 Ιουλίου του 1998. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το cabrio, ενώ ακολούθησαν τα roadster και roadster coupe. Το 2004 κατέφτασε και το ForFour που προέκυψε σε συνεργασία με την Mitsubishi. Το 2007 λανσαρίστηκε η δεύτερη γενιά Smart και ένα χρόνο αργότερα ξεκίνησε η διάθεση στις ΗΠΑ. Η 3η γενιά ακολούθησε επτά χρόνια μετά και σε συνεργασία με την Renault, ενώ μεγάλη προβολή γνώρισαν οι ηλεκτρικές εκδόσεις Electric Drive. Για να δούμε αν τελικά η ηλεκτροκίνηση θα δώσει νέα πνοή στην Smart ή θα ακολουθήσει μεγαλύτερη καμπή στις πωλήσεις.