H Τesla προκαλεί παγκόσμια έλλειψη κυλινδρικών μπαταριών


Μεγάλα προβλήματα στην παραγωγή κυλινδρικών μπαταριών δημιουργεί η τεράστια ζήτηση πρώτων υλών από το εργοστάσιο GigaFactory της Tesla για την παραγωγή μπαταριών για τα οχήματά της. 

 

  • 9/12/2017

Αν σε λίγο καιρό δεν βρίσκουμε μπαταρίες για τα παιχνίδια των παιδιών ή άλλες συσκευές, ο κύριος υπεύθυνος θα είναι η Tesla η οποία όπως φαίνεται έχει δημιουργήσει μία τεράστια αναστάτωση στον χώρο των κυλινδρικών μπαταριών.

Σύμφωνα με δημοσιεύμετα η Tesla σε συνεργασία με την Panasonic έχουν «στεγνώσει» την αγορά από τις διαθέσιμες πρώτες ύλες, τις οποίες συγκεντρώνουν για την παραγωγή των μπαταριών των αυτοκινήτων της Tesla, κυρίως του Model 3 που αναμένεται να ανεβάσει κάθετα τις πωλήσεις της εταιρίας.

Αυτή την στιγμή όλοι έχουν το βλέμα τους στραμένο σε άλλες εταιρίες, όπως η LG, η Samsung και η Murata, προσβλέποντας ότι θα μπορούν να καλύψουν σε κάποιον βαθμό την ζήτηση σε μπαταρίες, αν και αυτές δυσκολεύονται σε μεγάλο βαθμό. Ενώ αρκετές εταιρίες που κατασκευάζουν ηλεκτρικά οχήματα έχουν αναστείλει την παραγωγή τους καθώς υπολογίζεται ότι η κατάσταση αυτη θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα του 2018.

Η κατάσταση έφθασε έως και τις μικρές κυλινδρικές μπαταρίες η οποίες αρχίζουν να είναι είδος προς εξαφάνιση μέσα στην Ιαπωνία, ενώ και η παραγωγή κάποιων εργοστασίων στην Κίνα δεν επαρκεί. Μάλιστα η Panasonic προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να κατασκευάζει τέτοιου είδους μπαταρίες στο άμεσο -τουλάχιστον- μέλλον.

Το πρόβλημα με την Tesla πέρα από την τεράστια παραγωγική ικανότητα του μεγάλου εργοστασίου της GigaFactory (το μεγαλύτερο του είδους στον κόσμο) είναι ότι βασίζει την λειτουργία του σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κάτι πυ επιβαρύνει τους χρόνους παραγωγής και άρα δημιουργεί έξτρα προβλήματα στους προμηθευτές πρώτων υλών για της μπαταρίες.

Παναγιώτης Τριτάρης