Η VW χρησιμοποιεί υπολογιστές quantum για την εξέλιξη νέων μπαταριών


Προκειμένου να μπορεί να αναλυθεί η μοριακή δομή των μπαταριών η VW χρησιμοποιεί quantum υπολογιστές των Google και D-Wave.

  • 18/6/2018

Είναι κοινό μυστικό πως ένα από τα βασικά μειονεκτήματα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι η τεχνολογία των μπαταριών τους. Άλλωστε αυτό φαίνεται από το ότι η αύξηση της χωρητικότητάς τους γίνεται αποκλειστικά και μόνο με την αύξηση του μεγέθους τους. Επειδή όμως αυτό έχει και τα όριά του οι κατασκευαστές στρέφουν την προσοχή τους και τα κεφάλαια των ερευνών τους στην εξέλιξη μπαταριών νέας γενιάς.

Για το σκοπό αυτό η VW χρησιμοποιεί στα εργαστήριά της με την επωνυμία CODE στο San Francisco υπολογιστές quantum, οι οποίοι «τρέχουν» προσομοιώσεις της μοριακής δομής των ανθρακικών αλυσίδων αλλά και αυτών του λιθίου με το υδρογόνο.

Με τον τρόπο αυτό οι ειδικοί μηχανικοί της VW θα μπορέσουν να αναπαραστήσουν τη χημική σύνθεση των μπαταριών και να αναλύσουν δεδομένα που θα μπορούν να οδηγήσουν τόσο στη μείωση του βάρους όσο και στην αύξηση της ενεργειακής πυκνότητας. Μες τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να επιταχυνθεί σημαντικά η διαδικασίας εξέλιξης των καινούργιων μπαταριών και να γίνει ένα άλμα στο συγκεκριμένο τομέα.

Για το σκοπό αυτό η VW συνεργάζεται με τις Google και D-Wave που διαθέτουν quantum υπολογιστές. Πάντως το αποτέλεσμα των ερευνών αυτών δεν πρόκειται να παρουσιαστεί σε κανένα από τα ηλεκτρικά μοντέλα της που αναμένονται τα επόμενα χρόνια.