Mazda MX-5: Ακόμα πιο δυνατό με 184 ίππους!


Μπορεί να απουσιάζει από την Ελλάδα (υπάρχει βέβαια το αντίστοιχο Abarth 124), όμως το ΜX-5 συνεχίζει να εξελίσσειται και να εντυπωσιάζει.
 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΜΑΖDA
  • 23/6/2018

H απουσία της Mazda από την ελληνική αγορά αυτοκινήτου είναι ίσως μία από τις μεγαλύτερες απώλειες της περιόδου της κρίσης, ιδίως σε μία εποχή που η ιστορικη ιαπωνική εταιρία έχει πολλά και ενδιαφέροντα μοντέλα στην γκάμα της.

Το ΜΧ-5 είναι σίγουρα αυτό που λείπει περισσότερο (ακόμα και αν υπάρχει διαθέσιμο στην χώρα μας το "αδελφό" μοντέλο της Fiat). Iδίως μετά την ανακοίνωση της Mazda που θέλει την κορυφαία δίλιτρη έκδοση να φθάνει στους 184 ίππους στις 7.000 σ.α.λ. 

Για να γίνει αυτή η αύξηση η εταιρία προχώρησε σε σημαντικές επεμβάσεις στο τετρακύλινδρο σύνολο με πιο ελαφριά έμβολα και πιστόνια έτσι ώστε να μπορεί να ανεβαίνει μέχρι τις 7.000 σ.α.λ., την στιγμή η προηγούμενη έκδοση σταματούσε στις 6.000 σ.α.λ. 

Επίσης υπάρχει μεγαλύτερη πεταλούδα και βαλβίδες ειαγωγής που έχουν πλέον μεγαλύτερη διάμετρο. Πιο ελεύθερη είναι και η εξαγωγή, ενώ η καλύτερη θερμονδυναμική απόδοση του κινητήρα επιτρέπει την μείωση των ρύπων.

Μαζί με τον κινητήρα έχουν γίνει και κάποιες μικρές αλλά αξιοσημείωτες βελτιώσεις και στο υπόλοιπο αυτοκίνητο, με πιο άμεσο σύστημα διεύθυνσης και πιο μαλακά σινεμπλόκ στον πίσω άξονα. Σε ότι αφορά την αισθητική αυτής της συγκεκριμνης έκδοσης, οι αλλαγές είναι μικρές αλλά άκρως χαρακτηριστικές, ενώ αναβαθμισμένα είναι και τα συστήματα υποβοήθησης και ασφάλειας. Τι κρίμα πάντως που δεν έχουμε την ευκαιρί να μπορούμε να το δούμε και στην εγχώρια αγορά...