Mία Ferrari 250 GTO πωλήθηκε για 70 εκατ. δολάρια!


Έσπασε όλα τα προηγούμενα ρεκόρ η ασημί Ferrari 250 GTO που είναι πλέον το πιο ακριβό classic στον κόσμο.
 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 2/6/2018

H Ferrari 250 GTO είναι χωρίς αμφιβολία το αυτοκίνητο με τις υψηλότερες τιμές στο χρηματιστήριο των classics. Kαι είναι το αυτοκίνητο που κρατούσε μέχρι σήμερα το ρεκόρ με 38 εκατομμύρια δολάρια. Όμως όπως φαίνεται αυτό το ρεκόρ αποτελεί παρελθόν, μιας και μία άλλη 250 GTO φαίνεται ότι άλλαξε χέρια με αντίτιμο που φθάνει στ 70 εκατομμύρια δολάρια!

Πρόκειται για το αυτοκίνητο με τον σειριακό αριθμό 4153 GT και είναι μία από τις μόλις 39 GTO που κατασκευάστηκαν, και μία από τις τρεις-τέσσερις καλύτερες που διατηρούνται ζωντανές. Μάλιστα είναι ακόμα πιο ξεχωριστή γιατί είναι βαμμένο σε ασημί με κίτρινες λεπτομέρειες, αντί για το συνηθισμένο κόκκινο των Ferrari.

Όπως είναι τυπικό για αυτό το μοντέλο συμμετείχε σε αρκετούς αγώνες κάθε μορφής στην δεκαετία του 60, και ανήκει σε δύο φημισμένες Βέλγικες αγωνιστικές ομάδες, τις Ecurie Francorchamps και  Equipe National Belge. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο φορούσε έναν 3λιτρο V12 της Ferrari με απόδοση πάνω από 300 ίππους, με το 0-100 km/h σε 6,1 δευτερόλεπτα και την τελική του ταχύτητα να ξεπερνά τα 290 km/h.

Αυτή η συγκεκριμένη 250 GTO τερμάτισε τέταρτη στο Λε Μαν του 1963, με οδηγούς τους Pierre Dumay και Leon Derner και είχε κερδίσει τον εξαιρετικά δύσκολο δεκαήμερο "Γύρο της Γαλλίας" στα χέρια των Lucien Bianchi και Georges Berger το 1964. Την διετία 1964-65 συμμετείχε σε συνολικά 14 αγώνες, ενώ στην συνέχεια βρέθηκε στην Ισπανία όπου συμμετείχε σε αγώνες από το 1966 έωως το 1969.

Κάπου εκεί χάνονται τα ίχνη της μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980 όταν αγοράστηκε από τον Γάλλο Henri Chambon, ο οποίος την οδήγησε σε διάφορα ιστορικά ράλι, πριν την πουλήσει το 1997 στον Ελβετό Nicolaus Springer, o οποίος το 2000 την πούλησε με την σειρά του στον Γερμανό Herr Grohe προς 6,5 εκατομμύρια δολάρια. Η τελευταία αγοραπωλησία πριν την τωρινή έγινε στον Ελβετό οδηγό ιστορικών αυτοκινήτων Chritian Glaesel, ο οποίος τις ημέρες που πέρασαν την έδωσε σε κάποιον Αμερικανό συλλέκτη, λαμβάνοντας το απίστευτο ποσό των 70 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς εκτιμητές είναι χωρίς αμφιβολία μία από τις καλύτερες Ferrari 250 GTO που υπάρχουν σε κυκλοφορία σήμερα, με εξαιρετικό αγωνιστικό παρελθόν αλλά και πολλή "καθαρή" από τρακαρίσματα και βλάβες. Την δεκαετία του 1990 είχε αποκατασταθεί πλήρως από την γνωστή εξειδικευμένη σε Ferrari βρετανική εταιρία DK Engineering, με τους μηχανικούς της να δημιουργούν ένα πραγματικό κόσμημα που όπως φαίνεται έβγαλε και με το παραπάνω τα έξοδά του.