Νέο πρόστιμο ενός δισεκατομμυρίου για την VW


Οι γερμανικές αρχές εξήγγειλαν πρόστιμο που ανέρχεται στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ λόγω του γνωστού σκανδάλου με την παραποίηση εκπομπής ρύπων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 14/6/2018

Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα πρόστιμα που έχουν υποβάλλει ποτέ οι γερμανικές αρχές σε μία εταιρία. Το πρόστιμο που ανακοίνωσε η εισαγγελία του Brunswick στην Κάτω Σαξονία της Γερμανίας αφορά στο πόρισμα της έρευνας σχετικά με την παράνομη χρήση λογισμικών στους κινητήρες που εγκαταστάθηκαν σε 10,7 εκατομμύρια αυτοκίνητα την περίοδο 2007-2015.

Οι γερμανικές αρχές διευκρινίζουν πως το πρόστιμο δεν αφορά σε καταγγελίες πολιτών ή ιδιοκτητών οχημάτων. Το νέο πρόστιμο του ενός δισεκατομμυρίου λόγω του dieselgate έρχεται να προστεθεί στα άλλα τέσσερα που έχουν ανακοινωθεί για την VW. Αυτά δεν περιλαμβάνονται στα 28,5 δισεκατομμύρια που έχουν νωρίτερα εξαγγελθεί για την γερμανική εταιρία και κυρίως από τις αμερικανικές αρχές με τις οποίες υπήρξε συμφωνία το Νοέμβριο του 2017.

Και εδώ η VW είχε μία ανεπίσημη συνάντηση με την γερμανική εισαγγελία και αποδέχτηκε το πρόστιμο. Η διοίκηση της VW έχει αποδεχτεί πλήρως την ενοχή της στο θέμα του dieselgate και προτίθεται να καταβάλει όποιο πρόστιμο της καταλογισθεί ώστε να τακτοποιήσει σύντομα τις όποιες εκκρεμότητες και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του αγοραστικού κοινού και με την προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου της χρονιάς η VW είχε καθαρό αποθεματικό 24 δισεκατομμύρια ευρώ.