Nέος ΚΟΚ: Τι αλλάζει σε πρόστιμα, ταξί και "γουρούνες"


Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο ΚΟΚ (Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας), ο οποίος προβλέπει πιο αυστηρές ποινές για κάποιες παραβάσεις καθώς και την εισαγωγή των εισοδηματικών κριτηρίων στην επιβολή των προστίμων.

  • 9/3/2018

Ο νέος αυστηρότερος κώδικας προβλέπει μεν μείωση 40% σε όλα τα πρόστιμα, αλλά και τριπλάσια προσαύξηση, ανάλογα με το εισόδημα του κάθε παραβάτη οδηγού.

Ξεκαθαρίζει επίσης ότι οι υπηρεσίες της Uber συνιστούν μεταφορικό έργο, ενώ εκτός ασφαλτοστρωμένου δρόμου βγαίνουν οι «γουρούνες».

Ο νέος νόμος ταξινομεί τις παραβάσεις του ΚΟΚ σε τρεις κατηγορίες: Στις χαμηλής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας. Η διαβάθμιση θα γίνει μετά από εισήγηση της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας.

Ο νέος ΚΟΚ θα προβλέπει μείωση 40% σε όλα τα πρόστιμα, όμως τριπλάσια προσαύξησή τους με εισοδηματικά κριτήρια. Από την κατηγορία της επιβολής προστίμων με εισοδηματικά κριτήρια, εξαιρούνται σειρά από σοβαρές παραβάσεις, όπως π.χ. η κατανάλωση αλκοόλ, η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη και οι διατάξεις για τον τρόπο προσπέρασης οχημάτων.

Για τις παραβάσεις όπως η χρήση κινητού, η έλλειψη κράνους και ζώνης ασφαλείας, η στάθμευση σε ράμπες ή η παρεμπόδιση της διάβασης των ατόμων με αναπηρία και η χρήση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης έρχονται τσουχτερά πρόστιμα που θα καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις.

Προβλέπονται επίσης και δύο πρόσθετες κατηγορίες παραβάσεων: Της πολύ υψηλής συχνότητας και τις αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Και στις δύο θα αφαιρείται η άδεια οδήγησης για 60 ημέρες.

Το νομοσχέδιο προσαρμόστηκε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αναφορικά με τα ταξί και την κόντρα των οδηγών με την Uber. Ξεκαθαρίστηκε δηλαδή ότι οι υπηρεσίες της Uber συνιστούν μεταφορικό έργο, ενώ επιχειρείται να ρυθμιστεί συνολικά η λειτουργία των εταιρειών διαδικτυακής μεσολάβησης για τη μίσθωση ταξί.

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες διαμεσολάβησης (Taxiplon, Taxibeat, Mytaxi, Uber κλπ.) καλούνται πλέον να αποκτήσουν ειδική άδεια και να ορίσουν νόμιμο εκπρόσωπό τους στην Ελλάδα.

Τα πάνω-κάτω και για τις περίφημες «γουρούνες» φέρνει ο νέος νόμος. Σύμφωνα με το άρθρο 31 του νομοσχεδίου, οι τετράτροχες μοτοσικλέτες με κινητήρες έως 125 κ.εκ. δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν σε ασφαλτοστρωμένες οδούς αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να τις διασχίζουν κάθετα.

Επιπλέον το άρθρο 31 ξεκαθαρίζει πως αν εκμισθωθεί «γουρούνα» σε πρόσωπο που δεν έχει απαιτούμενη άδεια οδήγησης, επιβάλλεται στον εκμισθωτή, στο μισθωτή και στον οδηγό, αν ο τελευταίος επίσης δεν έχει άδεια οδήγησης, πρόστιμο 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και κατάσχεση του οχήματος.

Πηγή: www.parapolitika.gr