Οι επιπτώσεις της ανάκλησης δήλωσης ατυχήματος από τον ασφαλισμένο


Οπως είναι γνωστό, σε πολλές περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι προβαίνουν σε ανάκληση της δήλωσης ατυχήματος, την οποία έχουν υποβάλει στην ασφαλιστική εταιρία που καλύπτει την ευθύνη τους, υποσχόμενοι να αναλάβουν οι ίδιοι την πληρωμή της αποζημίωσης προς τον τρίτο ζημιωθέντα στην περίπτωση που αυτός τη διεκδικήσει δικαστικώς.

  • 24/2/2017

Ηλίας Αρ. Σύριος, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω

Η ανάκληση της δήλωσης ατυχήματος γίνεται για διάφορους λόγους, με συνηθέστερο αυτό της αποφυγής επιβολής επασφαλίστρου από την ασφαλιστική εταιρεία σε βάρος του ασφαλισμένου της, λόγω βεβαρημένου ιστορικού ζημιών.

Ποιες όμως είναι οι επιπτώσεις μιας τέτοιας ενέργειας για τον ασφαλισμένο και τον τρίτο ζημιωθέντα, όταν ο τελευταίος διεκδικήσει δικαστικώς την αποζημίωση; 

Από τις διατάξεις των άρθρων 361, 454 Α.Κ. και 10 Ν.486/1976 συνάγεται ότι μετά την επέλευση του ασφαλιστικού κινδύνου ο ασφαλισμένος μπορεί να παραιτηθεί από κάθε απαίτηση που έχει κατά της ασφαλιστικής εταιρείας, απορρέουσα εκ της ασφαλιστικής συμβάσεως. Μια τέτοια παραίτηση έχει έννομη σημασία μόνο εφόσον γίνει αποδεκτή από την ασφαλιστική εταιρεία, οπότε εκλαμβάνει τη μορφή της συμβάσεως αφέσεως χρέους. 

Ομως η ασφαλιστική εταιρία δεν μπορεί να αντιτάξει τη συμφωνία αυτή περί αφέσεως του χρέους  στον τρίτο ζημιωθέντα. 

Αντίθετα έχει δικαίωμα να στραφεί κατά του ασφαλισμένου της και να ζητήσει αυτός να της καταβάλει κάθε ποσό που αυτή θα υποχρεωθεί να καταβάλει σε αυτόν που ζημιώθηκε.

Οι νομικές συμβουλές έχουν ισχύ κατά την περίοδο δημοσίευσής τους στην έντυπη έκδοση του περιοδικού Car and Driver και μπορεί να έχουν ωστόσο τροποποιηθεί.