Οι νέες τιμές στα αυτοκίνητα και τα τέλη ταξινόμησης


Φθηνότερα ΙΧ αξιας έως 14.000 ευρώ, επιβαρύνσεις για τα υπόλοιπα.

  • 31/7/2016

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί η αγορά αυτοκινήτου έπειτα από τις ριζικές αλλαγές αναφορικά με το νέο τρόπο υπολογισμού των τελών ταξινόμησης, αλλά και την κατάργηση του μέτρου της απόσυρσης.

Οι πωλήσεις των αυτοκινήτων βαίνουν μειούμενες και αυτό δεν έχει να κάνει μόνον με τις προαναφερθείσες αιτίες, αλλά και από το γεγονός ότι δεν δόθηκε ένα ικανό χρονικό διάστημα για να τεθούν ομαλά σε εφαρμογή τα νέα μέτρα.

Οπότε, η στάση αναμονής από το καταναλωτικό κοινό είναι δεδομένη, ακόμη και στην αγορά των εταιρικών πωλήσεων όπου και εκεί προκλήθηκαν… αναταράξεις μετά το άλμα από το 30% στο 80% του συντελεστή της φορολόγησης των μισθωμάτων.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα τέλη ταξινόμησης, από 1ης Ιουνίου 2016 που ουσιαστικά έχει πάψει να ισχύει το μέτρο της απόσυρσης, κριτήριο για τον υπολογισμό των τελών ταξινόμησης είναι η λιανική τιμή προ φόρων, αλλά και οι εκπομπές ρύπων ενός αυτοκινήτου και όχι ο κυβισμός του κινητήρα όπως ίσχυε. Στις αξιοσημείωτες αλλαγές και η κατάργηση του φόρου πολυτελείας, η απαλλαγή των υβριδικών κατά 50% από το τέλος ταξινόμησης και πλήρης απαλλαγή μόνον των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Με πρόσφατη τροπολογία γίνεται ευνοϊκότερη η φορολόγηση των τελών ταξινόμησης των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων με προδιαγραφές ρύπων Euro 5 (δεν ισχύουν επιβαρύνσεις), ενώ καμία απολύτως διαφοροποίηση δεν υπάρχει στα πιο ρυπογόνα (Euro 4 και παλαιότερα).

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ με αναλυτικούς πίνακες και στοιχεία στο ΗΜΕΡΗΣΙΑ.gr.