Πάρτι κερδοσκοπίας στα καύσιμα


Πόσο πωλείται η βενζίνη σε τουριστικές περιοχές.

  • 9/8/2016

«Καύσωνας» κερδοσκοπίας με τις τιμές των καυσίμων στα νησιά και άλλες παραθεριστικές περιοχές, αφού η αμόλυβδη βενζίνη έχει φτάσει να πωλείται μέχρι και 25 λεπτά το λίτρο ακριβότερα σε σχέση με τη μέση πανελλαδική της αξία.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα χτυπά μία τσουχτερή..., για τις τσέπες των καταναλωτών, πρωτιά αφού βρίσκεται στις τέσσερις χώρες της Ε.Ε. με την υψηλότερη τιμή. Ειδικότερα, το «καπέλο» στα νησιά προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που έκανε η «Ημερησία του Σαββάτου». Οι υπερβολικά υψηλές τιμές αποδίδονται στον σχεδόν ανύπαρκτο ανταγωνισμό σε αυτές τις περιοχές αλλά και στην άνοδο του ΦΠΑ.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή διάκριση... τελευταία έρευνα της Eurostat κατατάσσει τη χώρα μας ως την τέταρτη ακριβότερη στην αμόλυβδη βενζίνη. Αιτία; Το μεγάλο φορολογικό μείγμα που επιβαρύνει τις τιμές καταναλωτή. Επιστρέφοντας στην ελληνική επικράτεια, και μετά από την επεξεργασία των στοιχείων του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων προκύπτουν οι μεγάλες διαφορές ανάμεσα στη μέση πανελλαδική τιμή με εκείνη των νησιών.

Έτσι, ενώ ο μέσος όρος είναι στο 1,406 ευρώ το λίτρο, εντούτοις σε νησιά και περιοχές με υψηλή τουριστική κίνηση η βενζίνη πωλείται σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των Κυκλάδων όπου η μέση τιμή της αμόλυβδης είναι στο 1,655 ευρώ το λίτρο, δηλαδή 25 λεπτά υψηλότερη από την πανελλαδική. Όσοι μετακινούνται στα νησιά αυτά πληρώνουν για χρυσάφι... το φουλάρισμα των οχημάτων τους.

Η αντίστοιχη διαφορά στα Δωδεκάνησα είναι 15 λεπτά το λίτρο, αφού εκεί η βενζίνη βρίσκεται στο 1,556 ευρώ το λίτρο.

Στα 14,4 λεπτά το λίτρο είναι το «καπέλο» στην τιμή της αμόλυβδης στη Σάμο, όπου εκεί πωλείται προς 1,55 ευρώ το λίτρο. Αλλά και στη Χίο η «ψαλίδα» είναι στα 7,9 λεπτά το λίτρο με την τελική τιμή να διαμορφώνεται στο 1,485 ευρώ το λίτρο.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στο ΗΜΕΡΗΣΙΑ.gr.