"Πέφτουν" οι υπογραφές για την εξαγορά της Opel


Αμηχανία στη Γερμανική κυβέρνηση από την πώληση της Opel που θα κοστίσει στον γαλλικό όμιλο PSA περίπου 2 δις ευρώ.

  • 21/2/2017

Λεπτομέρειες απομένουν για την ολοκλήρωση της συμφωνίας που προβλέπει την εξαγορά της Opel από τον γαλλικό όμιλο PSA (Citroen-Peugeot).

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι υπογραφές θα έχουν πέσει μέχρι τα τέλη της εβδομάδες, ενώ σε κάθε περίπτωση στόχος είναι το deal να ανακοινωθεί με κάθε επισημότητα στο προσεχές σαλόνι της Γενεύης.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, η εξαγορά της Opel (χωρίς το βρετανικό παρακλάδι της, Vauxhall) θα κοστίσει στους Γάλλους περίπου 2 δις ευρώ.

Από την πλευρά των εργαζομένων της Opel εκφράζονται φόβοι για τις επιπτώσεις που θα έχει η πώληση της γερμανικής εταιρείας στον γαλλικό όμιλος.

Πάντως η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φανερά αμήχανη αρκέστηκε να πει για το θέμα πώς «Θα κάνουμε ότι μπορούμε πολιτικά για να διατηρήσουμε τα εργοστάσια και τις θέσεις εργασίας στη Γερμανία. Περιμένουμε τα αποτελέσματα από τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών».

Με τις γερμανικές εκλογές να είναι μπροστά, όλοι αντιλαμβάνονται ότι το κλείσιμο εργοστασίων και η χαμένες θέσεις εργασίες που συνεπάγεται κάτι τέτοιο, σε μια οικονομία και ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από τη σταθερότητά της, μπορεί να προκαλέσει πλήγμα στο προφίλ της κ. Μέρκελ, αλλά και του κόμματός της, πολύ περισσότερο στον ηγεμονικό κ. Σόιμπλε με τις «παρτίδες» που έχει ανοίξει με την άλλη άκρη του Ατλαντικού…

Λέτε το «ξεφόρτωμα» της Opel από τη General Motors να έχει και πολιτικές διαστάσεις, κρίνοντας από τη διαφαινόμενη στρατηγική των ΗΠΑ να προκαλέσουν πλήγμα στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αλλά και το made in Germany;