Ποιό ήταν το αυτοκίνητο που μετέφερε τη νύφη στον βασιλικό γάμο της Αγγλίας;


Δεν θα μπορούσε να ήταν τίποτε λιγότερο από ένα φημισμένο κλασικό μοντέλο της άλλοτε κραταιάς βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 19/5/2018

Στην σημερινή εντυπωσιακή τελετή του βασιλικού γάμου στην Αγγλία που παρακολούθησε ολόκληρος ο πλανήτης, εκτός από τα πρόσωπα, πρωταγωνίστησαν και κάποια αυτοκίνητα. Και το πιο χαρακτηριστικό από αυτά ήταν εκείνο που μετέφερε την Meghan Markle στην εκκλησία για να γίνει ο γάμος.

Πρόκειται για μία Rolls-Royce Phantom IV του 1950, το οποίο είχε φτιαχτεί για την βασίλισσα Ελισάβετ όταν ήταν και αυτή πριγκίπισσα. Είναι και η πρώτη Rolls-Royce που η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος είχαν υπό την κατοχή τους, κάτι που δείχνει πόσο σημαντικό είναι για την οικογένεια αυτό το αυτοκίνητο.

Όσο και αν φαίνεται παράξενο, η Phantom IV είναι ένα από τα μόλις 18 αυτοκίνητα που κατασκεύασε η Rolls-Royce από το 1950 έως και το 1956. Πάντως η Meghan συνεχίζει την παράδοση των πριγκιπισσών να χρησιμοποιούν αυτό το αυτοκίνητο για τον γάμο τους, αφού είχε ξαναχρησιμοποιηθεί από την Κate Middleton το 2011 στον γάμο της με τον πρίγκηπα William.

Το αυτοκίνητο χρησιμοποιούσε έναν κινητήρα 5,7 λίτρων και τα τελευταία τρία οχήματα ανέβηκαν στα 6,5 λίτρα, με τον μοναδικό εν σειρά 8κύλινδρο στην ιστορία της εταιρίας. Κατά γνήσια παράδοση της εταιρίας, δεν ανακοινώνονται ιπποδυνάμεις, το μήκος της φθάνει στα 5,77 μέτρα, ενώ κάθε μία ήταν φτιαγμένη με βάση τις επιθυμίες και το γούστο των VIP πελατών της Rolls-Royce.

Σήμερα υπάρχουν μόνο 16 Phantom IV, μεταξύ των οποίων και η βασιλική που είδαμε σήμερα. Οι άλλες 15 βρίσκονται σε μουσεία ή σε ιδιωτικές συλλογές, αν και μάλλον καμία από αυτές δεν θα βρίσκεται στην κατάσταση που κρατάει το παλάτι την δική του.