Ποιος ήταν ο Θεόδωρος Βασιλάκης


Απεβίωσε ο ιδρυτής του ομώνυμου ομίλου «Θ. Βασιλάκης», ένας από τους σημαντικότερους και πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της χώρας, που ξεχώρισε παράλληλα και για το ήθος του.  

  • 17/5/2018

Σε ηλικία 78 ετών απεβίωσε ο Θεόδωρος Βασιλάκης αφήνοντας πίσω του ένα πλούσιο επιχειρηματικό έργο, έχοντας ιδρύσει ιδιαίτερα επιτυχημένες εταιρείες στον χώρο του αυτοκινήτου και των αερομεταφορών.

Ήταν ο άνθρωπος που έφερε τη SEAT στην Ελλάδα και κατάφερε να καταστήσει την AEGEAN ως μια από τις καλύτερες αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη. Η επιχειρηματική του οξυδέρκεια ήταν αδιαμφισβήτητη, όπως και το ήθος για το οποίο ξεχώριζε.

Γεννήθηκε το 1940 στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου και μεγάλωσε και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές. 
Το 1958, σε ηλικία 18 ετών πήγε για σπουδές στις ΗΠΑ και επέστρεψε ξανά στην Κρήτη μετά από τρία χρόνια.
Όταν η πολυεθνική Texaco εξαγόρασε την εταιρεία Ρέστης στην οποία εργαζόταν ο Θ. Βασιλάκης ανέλαβε το δικαίωμα διανομής καυσίμων σε όλη την Κρήτη, δημιουργώντας ιδιόκτητο δίκτυο πρατηρίων. Παράλληλα δραστηριοποιήθηκε στον τουρισμό αντιπροσωπεύοντας στην Κρήτη την εταιρεία ενοικιάσεων αυτοκινήτου Hertz Ιnternational.
Μετά από λίγα χρόνια εξαγόρασε την Hertz Hellas και τη μετονόμασε σε Autohellas, δημιουργώντας μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου. 
Το 1977 συνάπτει συμφωνία με την General Motors και αναλαμβάνει επισήμως την εισαγωγή των αυτοκινήτων Opel και Isuzu, ενώ μερικά χρόνια αργότερα (1984) θα φέρει στην Ελλάδα τη SEAT και λίγο αργότερα τη SAAB.
Βεβαίως, η τεράστια επιχειρηματική κίνηση του Θ. Βασιλάκη έγινε το 1994, όταν αγοράζει τη μικρή εταιρεία αεροταξί Aegean Aviation, τη μετατρέπει σε Business Aviation με learjet αεροσκάφη και πέντε χρόνια αργότερα την λειτουργεί ως τακτική αεροπορική εταιρεία με ένα στόλο 6 αεροπλάνων καταφέρνοντας το 2010 να την εντάξει στη συμμαχία Star Alliance.
Το 2013 η Aegean εξαγόρασε την Olympic Air, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη ελληνική αεροπορική εταιρεία. Τον Μάρτιο του 2018 η Aegean υπέγραψε μια συμφωνία για τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα, αξίας 5 δις δολαρίων μέσω της παραγγελίας 42 Airbus A320 neo.
Ο Θεόδωρος Βασιλάκης ήταν ιδρυτικό μέλος του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), ενώ επί σειρά ετών διετέλεσε Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεων Αυτοκινήτων Ελλάδος. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του ΣΕΑΑ (Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτου), καθώς και Αντιπρόεδρος του ΕΟΤ (1992-1993).
Ήταν ένα εξαίρετος οικογενειάρχης και αφήνει πίσω του τη συζύγό του Εμμανουέλα, τα δύο του παιδιά, Γιώργο και τον Ευτύχη και 6 εγγόνια.


Η ανακοίνωση της Aegean
«To Διοικητικό Συμβούλιο και οι εργαζόμενοι της Aegean εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για την απώλεια του Ιδρυτή και Προέδρου της εταιρίας μας, Θεόδωρου Βασιλάκη. O Πρόεδρος μας ήταν για όλους μας η πηγή έμπνευσης από την πρώτη πτήση, τον πρώτο μας επιβάτη μέχρι σήμερα. Οι αξίες που πρέσβευε, όσο και το όραμά του θα συνεχίσουν να μας οδηγούν.
Ο Θεόδωρος Βασιλάκης έφυγε από τη ζωή, σήμερα Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018, σε ηλικία 78 ετών.
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί το Σάββατο, 19 Μαΐου 2018 στις 12:30, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος, στην Κηφισιά.
Η οικογένεια αντί στεφάνων παρακαλεί να γίνουν δωρεές για το Παιδικό Χωριό SOS Κρήτης. ALPHA BANK IBAN: GR03 0140 1010 1010 0210 1161 787»_