Πώς οι δασμοί των ΗΠΑ θα επηρεάσουν τις πωλήσεις των Ευρωπαίων


Η ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου κ. Donald Trump ότι προτίθεται να επιβάλλει αυξημένους δασμούς κατά 20% στα Ευρωπαϊκά αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι καταστροφική για κάποια μοντέλα και κάποιες εταιρείες.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 27/6/2018

Πολλοί αναλυτές της οικονομίας θεωρούν ότι η πολιτική προστατευτισμού που ακολουθεί ο κ. Trump θα επηρεάσει τις εξαγωγές και των Ευρωπαίων κατασκευαστών αυτοκινήτων, κυρίως των Γερμανών. Οι τελευταίοι έχουν στις τάξεις τους ακριβά μοντέλα τα οποία, εάν εφαρμοστεί η πρόθεσή του για επιβολή των δασμών, θα γίνουν ακόμα ακριβότερα και θα δυσκολεύονται να τα αποκτήσουν ακόμα και οι εύποροι Αμερικανοί. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι αναλυτές, το πρόβλημα θα υπάρξει κυρίως με τα ακριβά σπορ οχήματα ή τα cabriolet.

Στην περίπτωση που επιβληθούν οι δασμοί, ως λύση προτείνουν κάτι το οποίο φαντάζει «αδιανόητο», προς το παρόν. Να συμπράξουν όλες οι γερμανικές (κυρίως) αυτοκινητοβιομηχανίες και να δημιουργήσουν μία «συμμαχία» για την από κοινού κατασκευή οχημάτων στις ΗΠΑ, ώστε να περιορίσουν το κόστος. Όμως αυτό δεν είναι εφικτό τώρα, καθώς αφενός δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή στα εκεί εργοστάσιά τους και αφετέρου το κόστος για τη δημιουργία αυτών των απαραίτητων συνθηκών θα είναι απαγορευτικό.

Βεβαίως, εάν εφαρμοστεί η πρόθεση του κ. Trump, δεν θα επηρεάσει μόνο τους Γερμανούς αλλά και τους Ιάπωνες που επίσης έχουν μεγάλο μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ, τόσο με τα πολυτελή μοντέλα τους όσο και με αυτά μαζικής παραγωγής. Το επιπλέον κόστος από την επιβολή των δασμών εισαγωγής θα μετακυληθεί στους καταναλωτές, είτε στο σύνολό του είτε ένα μέρος αυτού.

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα παραμένει αμέτοχη σε μια τέτοια εξέλιξη. Όπως ανακοίνωσε η κυρία Cecilia Malmström, Επίτροπος Εμπορίου της Κομισιόν, εάν εφαρμοστεί η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ, τότε η Ε.Ε. θα επιβάλλει επιπλέον δασμούς εισαγωγής 15% στα αμερικανικά οχήματα.

Τέλος, ν’ αναφέρουμε ότι έχουν υπάρξει αντιδράσεις και εντός ΗΠΑ για την πρόθεση του κ. Trump. Ήδη, οι υπεύθυνοι της Harley-Davidson αποφάσισαν να μεταφέρουν εκτός Αμερικής την παραγωγή των μοτοσυκλετών τους που προορίζονται για τις χώρες της Ε.Ε. ώστε να αποφύγουν τους επιπρόσθετους δασμούς που επέβαλε η Κομισιόν στα αμερικανικά προϊόντα. Αυτό έγινε ως αντίποινα στην επιβολή δασμών 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο τα οποία εισάγονται από την Ευρώπη στις ΗΠΑ, όπως αποφάσισε ο κ. Trump στην αρχή της χρονιάς.

Επίσης, οι εταιρείες-μέλη της Ανοιχτής Συμμαχίας Κατασκευαστών Αυτοκινήτων («Open Automotive Alliance») αναμένεται να στείλουν επιστολή στον κ. Τrump στην οποία θα επισημαίνουν ότι η επιβολή των νέων δασμών αναμένεται να στοιχίσει στους Αμερικανούς περίπου 45 δισ. δολάρια επιπλέον, ετησίως, ενώ θα επηρεάσει και τις θέσεις εργασίας τους.