ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΪΟΥ 2018
ΚΑΥΣΙΜΑ

Πώς θα αποφύγετε «πειραγμένες» αντλίες & νοθευμένα καύσιμα 15/12/2015

 • img
 • img
 • img
 • img

Καταστροφική για τον κινητήρα του αυτοκινήτου, μπορεί να είναι η χρήση νοθευμένου καυσίμου είτε πρόκειται για βενζίνη, είτε για πετρέλαιο.

Και στις δυο περιπτώσεις τα συστήματα ανάφλεξης και τροφοδοσίας του κινητήρα, μπορεί να υποστούν ανεπανόρθωτες βλάβες ή στην καλύτερη περίπτωση να απαιτήσουν ένα αξιοσέβαστο ποσό για την επιδιόρθωσή τους.

Πως μπορούμε όμως να αντιληφθούμε το νοθευμένο καύσιμο και να προλάβουμε τα χειρότερα;

Καταρχάς, το πρώτο δείγμα νοθείας καυσίμου είναι η μειωμένη απόδοση του κινητήρα. Εάν δείτε ότι, αμέσως μετά την επίσκεψη σε βενζινάδικο το αυτοκίνητό σας δεν «τραβάει» και έχει ανάψει η λυχνία βλάβης του συστήματος ψεκασμού, να είστε σίγουροι ότι έχετε βάλει ακατάλληλο με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή καύσιμο.

Σε αυτή την περίπτωση το πρώτο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφτείτε αμέσως συνεργείο για να αδειάσει και να καθαρίσει το ρεζερβουάρ, οδηγώντας φυσικά με χαμηλές ταχύτητες, χωρίς να πιέζετε τον κινητήρα και χωρίς την χρήση συστημάτων που επιβαρύνουν το έργο του (π.χ. αιρκοντίσιον). Αν σβήσει και μετά από δυο-τρεις προσπάθειες δεν παίρνει «μπρος», ακινητοποιήστε το και  καλέστε οδική βοήθεια.

Αναφορικά με τα συστήματα που είναι πιο «ευαίσθητα» στην χρήση νοθευμένου καυσίμου, αυτά είναι τα εξής:

- Ο αισθητήρας «λ», που ρυθμίζει την αναλογία καυσίμου/αέρα, πριν από την καύση.

- Ο καταλύτης. Στην περίπτωση νοθείας, οι ρύποι του αυτοκινήτου αυξάνονται εντυπωσιακά, επιβαρύνοντας δραματικά την λειτουργία του καταλύτη.

- Το φίλτρο καυσίμου, που καταστρέφεται.

- Η αντλία καυσίμου, που αδρανεί.

- Το σύστημα ψεκασμού, καθώς «βουλώνουν» τα μπεκ, μην μπορώντας να εφοδιάσουν το θάλαμο καύσης με καύσιμο.

Οι δυσλειτουργίες αυτές ενδέχεται να «μπλοκάρουν» και τον ηλεκτρονικό εγκέφαλο διαχείρισης του κινητήρα , από τη στιγμή που θα λαμβάνει συνεχώς «μηνύματα» για εσφαλμένη λειτουργία.

Τι να προσέξετε

Στην ερώτηση πως μπορείτε να αποφύγετε την όλη αυτή την χρονοβόρα και δαπανηρή ιστορία, τη νοθεία δηλαδή, σας συμβουλεύουμε να μην βάζετε οπουδήποτε καύσιμο, παρά μόνο από ένα συγκεκριμένο πρατήριο.

Ειδικά τώρα που τα περισσότερα έχουν πιστοποιημένους ελέγχους (όπως η εταιρεία πετρελαιοειδών Ελίν, που συνεργάζεται με τον Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο πραγματοποιώντας ανεξάρτητους ελέγχους και την οποία εμπιστευόμαστε για τις δοκιμές στο Car and Driver και το www.caranddriver.gr).

Στην περίπτωση όμως που αυτό είναι αναπόφευκτο (π.χ. ταξίδι), προτιμείστε μια γνωστή εταιρεία πετρελαιοειδών και όχι μια άγνωστη με εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Γιατί οι τιμές «κράχτες» θα πρέπει να σας βάζουν σε υποψίες, ακόμη και για την ποσότητα καυσίμου...

Επισημαίνεται ότι η χαμηλή ποιότητα των καυσίμων και κατ΄ επέκτασή η νοθεία με διάφορα συστατικά είναι το σημαντικό πρόβλημα και για τις εισαγωγικές εταιρείες αυτοκινήτων. Οι σύγχρονοι «καθαροί» κινητήρες, απαιτούν υψηλής ποιότητας καύσιμα, γεγονός που ουδείς μπορεί να εγγυηθεί στην χώρα μας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τις περιπτώσεις των πρώτων πετρελαιοκινητήρων Common Rail (άμεσου ψεκασμού) στα ταξί, οι οποίοι αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα λειτουργίας (ιδίως στις αντλίες καυσίμου, που καλύπτονται υπό προϋποθέσεις εγγύηση, ενώ το κόστος τους είναι μεγάλο).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • POLESTAR 1 26/4

  Πόσο θα κοστίζει στην Ευρώπη το Polestar 1;

  Στο παρασκήνιο της έκθεσης του Πεκίνου έγινε γνωστό πως όταν με το καλό φτάσει στην Ευρώπη (μέσα στο 2019) το πρώτο μοντέλο του πολυτελούς σήματος της Volvo θα κοστίζει 155.000 ευρώ!

 • JAGUAR 50 YEARS 26/4

  Η XJ της Jaguar συμπλήρωσε μισό αιώνα ζωής (video)

  Με χαρακτηριστική εμφάνιση και κομψή χαμηλή σιλουέτα -ο λόγος για τις κλασικές εκδόσεις της- η XJ έχει προσδιορίσει την εικόνα της Jaguar τα τελευταία 50 χρόνια.

 • ΠΟΙΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΑΦΟΡΑ 26/4

  H Audi ανακαλεί 1.16 εκατομμύρια αυτοκίνητα παγκοσμίως!

  Η προβληματική ηλεκτρική αντλία νερού που είναι πιθανόν να προκαλέσει ακόμη και πυρκαγιά, είναι η αιτία της ανακοίνωσης της ανάκλησης από τη γερμανική εταιρεία.

 • 2018 RENAULT 26/4

  To Renault ZOE κατακτά και την έρημο Σαχάρα

  Είναι δυνατόν να διασχίσει κανείς την έρημο Σαχάρα οδηγώντας, αντί για ένα τετρακίνητο όχημα, ένα ηλεκτρικό Renault ZOE; Οι Solen Kerleroux και Carine Poisson, δύο εργαζόμενες του Groupe Renault, αποφάσισαν να δώσουν απάντηση σε αυτό το τρελό ερώτημα.

 • 2018 VOLVO 25/4

  Στην «πρίζα» η Volvo

  Η Volvo θέτει στόχο το 50% των πωλήσεών της ως το 2025 να είναι ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

 • 2018 AVIN 25/4

  Ήρθε η νέα εποχή της AVIN

  Η AVIN, ανταποδίδοντας την εμπιστοσύνη των πελατών της, εισέρχεται σε μία νέα εποχή και προσφέρει μία πλήρη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών ικανοποιώντας τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού οδηγού.

 • 2018 SUZUKI SWIFT SPORT 25/4

  Το νέο Suzuki Swift μέσα από 70+1 μοναδικές φωτογραφίες!

  Δείτε και την παραμικρή λεπτομέρεια του νέου Swift Sport μέσα από ένα πλούσιο φωτογραφικό αφιέρωμα.

 • PORSCHE AMBASSADORS 25/4

  Τι κοινό έχει η Maria Sharapova με τον Mark Webber; (vid)

  Ψυχραιμία, δεν τρέχει τίποτε το πονηρό ανάμεσα στον πρώην πιλότο της Formula 1 και την superstar των γηπέδων τένις.

 • 2018 JEEP CAMP - JEEP COMPASS 25/4

  Jeep Camp Γλυφάδα: Τα Σάββατα δεν θα είναι ποτέ τα ίδια

  Η εμπειρία εντός πόλης και εκτός δρόμου στο τιμόνι των νέων Jeep Compass και Renegade ξεκινά στις 28 Απριλίου…

 • 2018 FORD 24/4

  H Ford λανσάρει το νέο Fiesta Van και παραμένει πρώτη στα επαγγελματικά

  Βάσει των στοιχείων πωλήσεων, η Ford ήταν πρώτη σε πωλήσεις επαγγελματικών οχημάτων το πρώτο τρίμηνο του έτους, στην Ευρώπη. Η 'Μπλε Οβάλ' βρίσκεται στην κορυφή της αντίστοιχης λίστας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

 • 2018 FIAT 24/4

  Τα FIAT 500 και FIAT Panda στο Μουσείο Design Triennale

  Στο Μιλάνο, ως επισκέπτης, έχεις τη δυνατότητα να δεις πολλά για την Αναγεννησιακή και νεότερη ιστορία της Ιταλίας, μέρος της οποίας είναι τα FIAT 500 και Panda.

 • SMART ELECTRIC 24/4

  To επόμενο Smart θα είναι μόνο ηλεκτρικό!

  Η πληροφορία είχε κυκλοφορήσει από πέρυσι το φθινόπωρο με την εταιρία να έχει ήδη ανακοινώσει πως από το 2019 θα σταματήσει να παράγει αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

 • LIGHTYEAR ONE 24/4

  To Lightyear One είναι και ηλεκτρικό και ηλιακό!

  Το μεγάλο πλεονέκτημα του και ηλιακού Lightyear One είναι πως δεν χρειάζεται υποδομές και εγκαταστάσεις για να μπορεί να κινηθεί.

 • ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΧΡΟΝΙΑ Η RENAULT ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΩΝ ΚΑΝΝΩΝ 24/4

  Renault - Φεστιβάλ Καννών: μία σχέση αγάπης

  Renault και Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών συνυπάρχουν από το 1983. Η σχέση αγάπης, κλείνει στο φετινό Φεστιβάλ, την 35η επέτειό της, καθώς τα μοντέλα της γαλλικής φίρμας θα κάνουν και φέτος το ταξιδάκι τους στη νότια Γαλλία!

 • 2018 NISSAN LEAF 24/4

  Best seller στα ηλεκτρικά το Nissan LEAF

  Οι πωλήσεις του Nissan LEAF σε παγκόσμιο επίπεδο σημείωσαν αύξηση 10%. Το αμιγώς ηλεκτροκίνητο Nissan παρουσίασε σημαντική βελτίωση στις πωλήσεις του σε αγορές, που τα αυτοκίνητα αυτού του τύπου είναι δημοφιλή, όπως στην Ιαπωνία, στην -υπόλοιπη- Ευρώπη και στις ΗΠΑ. ...