ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018
ΚΑΥΣΙΜΑ

Πώς θα αποφύγετε «πειραγμένες» αντλίες & νοθευμένα καύσιμα 15/12/2015

 • img
 • img
 • img
 • img

Καταστροφική για τον κινητήρα του αυτοκινήτου, μπορεί να είναι η χρήση νοθευμένου καυσίμου είτε πρόκειται για βενζίνη, είτε για πετρέλαιο.

Και στις δυο περιπτώσεις τα συστήματα ανάφλεξης και τροφοδοσίας του κινητήρα, μπορεί να υποστούν ανεπανόρθωτες βλάβες ή στην καλύτερη περίπτωση να απαιτήσουν ένα αξιοσέβαστο ποσό για την επιδιόρθωσή τους.

Πως μπορούμε όμως να αντιληφθούμε το νοθευμένο καύσιμο και να προλάβουμε τα χειρότερα;

Καταρχάς, το πρώτο δείγμα νοθείας καυσίμου είναι η μειωμένη απόδοση του κινητήρα. Εάν δείτε ότι, αμέσως μετά την επίσκεψη σε βενζινάδικο το αυτοκίνητό σας δεν «τραβάει» και έχει ανάψει η λυχνία βλάβης του συστήματος ψεκασμού, να είστε σίγουροι ότι έχετε βάλει ακατάλληλο με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή καύσιμο.

Σε αυτή την περίπτωση το πρώτο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφτείτε αμέσως συνεργείο για να αδειάσει και να καθαρίσει το ρεζερβουάρ, οδηγώντας φυσικά με χαμηλές ταχύτητες, χωρίς να πιέζετε τον κινητήρα και χωρίς την χρήση συστημάτων που επιβαρύνουν το έργο του (π.χ. αιρκοντίσιον). Αν σβήσει και μετά από δυο-τρεις προσπάθειες δεν παίρνει «μπρος», ακινητοποιήστε το και  καλέστε οδική βοήθεια.

Αναφορικά με τα συστήματα που είναι πιο «ευαίσθητα» στην χρήση νοθευμένου καυσίμου, αυτά είναι τα εξής:

- Ο αισθητήρας «λ», που ρυθμίζει την αναλογία καυσίμου/αέρα, πριν από την καύση.

- Ο καταλύτης. Στην περίπτωση νοθείας, οι ρύποι του αυτοκινήτου αυξάνονται εντυπωσιακά, επιβαρύνοντας δραματικά την λειτουργία του καταλύτη.

- Το φίλτρο καυσίμου, που καταστρέφεται.

- Η αντλία καυσίμου, που αδρανεί.

- Το σύστημα ψεκασμού, καθώς «βουλώνουν» τα μπεκ, μην μπορώντας να εφοδιάσουν το θάλαμο καύσης με καύσιμο.

Οι δυσλειτουργίες αυτές ενδέχεται να «μπλοκάρουν» και τον ηλεκτρονικό εγκέφαλο διαχείρισης του κινητήρα , από τη στιγμή που θα λαμβάνει συνεχώς «μηνύματα» για εσφαλμένη λειτουργία.

Τι να προσέξετε

Στην ερώτηση πως μπορείτε να αποφύγετε την όλη αυτή την χρονοβόρα και δαπανηρή ιστορία, τη νοθεία δηλαδή, σας συμβουλεύουμε να μην βάζετε οπουδήποτε καύσιμο, παρά μόνο από ένα συγκεκριμένο πρατήριο.

Ειδικά τώρα που τα περισσότερα έχουν πιστοποιημένους ελέγχους (όπως η εταιρεία πετρελαιοειδών Ελίν, που συνεργάζεται με τον Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο πραγματοποιώντας ανεξάρτητους ελέγχους και την οποία εμπιστευόμαστε για τις δοκιμές στο Car and Driver και το www.caranddriver.gr).

Στην περίπτωση όμως που αυτό είναι αναπόφευκτο (π.χ. ταξίδι), προτιμείστε μια γνωστή εταιρεία πετρελαιοειδών και όχι μια άγνωστη με εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Γιατί οι τιμές «κράχτες» θα πρέπει να σας βάζουν σε υποψίες, ακόμη και για την ποσότητα καυσίμου...

Επισημαίνεται ότι η χαμηλή ποιότητα των καυσίμων και κατ΄ επέκτασή η νοθεία με διάφορα συστατικά είναι το σημαντικό πρόβλημα και για τις εισαγωγικές εταιρείες αυτοκινήτων. Οι σύγχρονοι «καθαροί» κινητήρες, απαιτούν υψηλής ποιότητας καύσιμα, γεγονός που ουδείς μπορεί να εγγυηθεί στην χώρα μας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τις περιπτώσεις των πρώτων πετρελαιοκινητήρων Common Rail (άμεσου ψεκασμού) στα ταξί, οι οποίοι αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα λειτουργίας (ιδίως στις αντλίες καυσίμου, που καλύπτονται υπό προϋποθέσεις εγγύηση, ενώ το κόστος τους είναι μεγάλο).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • 2019 TOYOTA EV ΜΕ ΠΕΤΑΛΙΑ 23/6

  Hλεκτρικό αυτοκίνητο με... ορθοπεταλιές!

  Μία πατέντα που κατέθεσε η Toyota μας δείχνει πως υπάρχουν ακόμα πολλές εναλλακτικές ιδέες για να κατασκευάσουμε καθαρά ηλεκτρικάαυτοκίνητα.

 • LOUIS CHIRON - MONACO 23/6

  Louis Chiron: Ο… πρίγκιπας που άλλαξε το motorsport του Μονακό!

  Σχεδόν δυόμισι δεκαετίες έχουν περάσει από την τελευταία φορά που ένας πιλότος με αγωνιστική άδεια οδήγησης από το Μονακό, βρέθηκε στο grid ενός grand prix της Formula 1. Το Πριγκιπάτο, άλλωστε, μπορεί να φιλοξενεί αγώνες της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού από καταβολής...

 • 2018 SEAT ΒΟΡΕΙΑ ΑΦΡΙΚΗ 23/6

  Η SEAT οδηγεί την επέκταση του Ομίλου Volkswagen στη Βόρεια Αφρική

  Η SEAT ορίστηκε από την Volkswagen AG για να οδηγήσει την ανάπτυξη του Ομίλου στη Βόρεια Αφρική. Η ισπανική εταιρεία θα συντονίσει τη στρατηγική του Ομίλου στη περιοχή, θα εντοπίσει πιθανές συνέργειες και θα προωθήσει τις εταιρικές σχέσεις με άλλες εταιρείες.

 • 2018 FORD FOCUS 23/6

  To νέο Ford Focus μπορεί να αναγνωρίζει τις λακκούβες! (Video)

  Μία πολύ ενδιαφέρουσα τεχνολογία εφαρμόζεται στο νέο Ford Focus με στόχο την βελτίωση της άνεσης σε δρόμους με λακκούβες.

 • 2018 CITROEN C4 CACTUS 22/6

  Tο νέο Citroën C4 Cactus με 36 άτοκες δόσεις και 5 χρόνια εγγύηση

  Το νέο C4 Cactus ξεχωρίζει με τη μοναδική του σχεδίαση και την έντονη προσωπικότητά του, αλλά και χάρη στην προηγμένη τεχνολογία, την κορυφαία άνεση και τους πολυβραβευμένους κινητήρες.

 • 2018 SHELL DYNAFLEX 22/6

  Νέα καύσιμα Shell V-Power με τεχνολογία DYNAFLEX

  Η Shell, στο πλαίσιο της διαρκούς αναζήτησης των επιστημόνων της για εξέλιξη και βελτίωση των καυσίμων, δημιούργησε τη νέα γενιά καυσίμων Shell V-Power με ενισχυμένη τεχνολογία Dynaflex...

 • SMARTPHONE ΚΕΥ 22/6

  Τα smartphones θα αντικαταστήσουν τα κλειδιά

  Το επόμενο βήμα για τους κατασκευαστές και τις εταιρίες ηλεκτρονικών είναι η διείσδυση των smartphones σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό με το αυτοκίνητο.

 • ΤΟΥΡΜΠΟ Η LAMBORGHINI; 22/6

  H Lamborghini ετοιμάζει νέα γενιά κινητήρων

  Η ιταλική φίρμα θα διατηρήσει τους ατμοσφαιρικούς V10 και V12 κινητήρες που θα συνδυάζονται με υβριδικό σύστημα.

 • VOLVO XC40 EV 22/6

  To XC40 θα είναι το πρώτο ηλεκτρικό της Volvo

  Οι φήμες υπήρχαν εδώ και καιρό και τελικά τις επιβεβαίωσε ο υπεύθυνος σχεδιασμού της εταιρίας στο παρασκήνιο της παγκόσμιες πρεμιέρας του νέου S60.

 • CAR SHARING 22/6

  Τίτλοι τέλους για το car-sharing στο Παρίσι

  Η γαλλική πρωτεύουσα ήταν κάποτε πρωτοπόρος στα θέματα της από κοινού χρήσης διάφορων μέσων μεταφοράς, όπως για παράδειγμα το ποδήλατο, αφού είχε λανσάρει την Velib, με την οποία γινόταν σε ευρεία κλίμακα το sharing ποδηλάτων, ενώ το 2011 είχε ξεκινήσει η Autolib για τα αυτοκίνητα...

 • PORSCHE 911 GT3 RS 22/6

  Tι είναι αυτό που έχει κάνει τη νέα 911 GT3 RS σε μία βολίδα; (video)

  Δείτε το παρακάτω βίντεο και ανακαλύψτε μερικά μόλις από τα μυστικά μιας από τις ταχύτερες Porsche που έχουν κατασκευαστεί ποτέ!

 • ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ SOLID STATE 22/6

  Η Volkswagen επενδύει σε μπαταρίες solid-state

  Η γερμανική εταιρία έχει ως στόχο να περάσει σε ευρεία παραγωγή τις νέου τύπου μπαταρίες και να τις τοποθετεί στα ηλεκτρικά της μοντέλα από το 2025.

 • 2018 TOYOTA CAMRY 21/6

  Το Toyota Camry επιστρέφει στην Ευρώπη ως υβριδικό

  Έπειτα από απουσία 14 χρόνων, η Toyota φέρνει το Camry εκ νέου στην Ευρώπη, όπου θα αρχίσει και πάλι να πωλείται μέσα στο 2019.

 • ΣΙΓΟΨΗΝΕΤΑΙ ΤΟ MEGANE TROPHY 21/6

  To νέο Renault Megane RS Trophy θα ζεματάει!

  Η γαλλική εταιρία δοκιμάζει το ταχύτερο Megane νέας γενιάς σε διάφορες πίστες ώστε να είναι έτοιμο για το ντεμπούτο του προς τα τέλη του χρόνου.

 • 2018 SEAT ΗΛΙΑΚΟΙ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ 21/6

  H Seat παίρνει... δύναμη από τον ήλιο!

  Ένας από τους μεγαλύτερους φωτοβολταϊκούς σταθμούς της αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο έχει εγκατασταθεί στο εργοστάσιο της SEAT στο Martorell. Καλύπτει έκταση που ισοδυναμεί με 40 γήπεδα ποδοσφαίρου και περιλαμβάνει 53.000 ηλιακούς συλλέκτες. Το εργοστάσιο παράγει 17 εκατομμύρια...