ΤΕΥΧΟΣ IOYΛIOY 2017
INFOCUS

Πως τοποθετούμε τις αντιολισθητικές αλυσίδες [video] 10/1

  • img
  • img
  • img
  • img
  • img
  • img

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΕΡΤΕΚΗΣ, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΕΝΙΟΣ ΚΑΤΗΣ

Ο Σιβηρικός αντικυκλώνας που φέρει την ονομασία "Αριάδνη" έφτασε, με τον υδράργυρο να έχει κάνει μεγάλη «βουτιά» και αρκετές περιοχές της χώρας –μεταξύ των οποίων η Αττική και η Θεσσαλονίκη- να ντύνονται στα «λευκά».

Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν στους δρόμους λόγω του χιονιού αλλά και του παγετού, είναι ιδιαίτερα δύσκολες και χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους. Αν δεν είναι απαραίτητο καλά θα κάνετε να μη βγείτε από το σπίτι. Σε περίπτωση όμως που πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε ΙΧ για τις μετακινήσεις σας πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για τις παγίδες που θα συναντήσετε στο οδικό δίκτυο.

Πέρα από την προσοχή που πρέπει να επιδείξετε όταν πιάσετε στα χέρια σας το τιμόνι, θα πρέπει να είστε εξοπλισμένοι και με αντιολισθητικές αλυσίδες γιατί θα σας χρειαστούν.

Αν για τον μέσο οδηγό οι αντιολισθητικές αλυσίδες κατά τους χειμερινούς μήνες είναι ένα ακόμη αξεσουάρ του αυτοκίνητου του, γι' αυτόν που ταξιδεύει συχνά το χειμώνα, ακόμη και σε δύσκολες διαδρομές θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι.

Συμβουλή μας: δεν θα πρέπει να ξεκινήσει το ταξίδι, εάν δεν έχει διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ότι οι χιονοαλυσίδες του βρίσκονται στο πορτ μπαγκάζ.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ο οδηγός να γνωρίζει το πως τοποθετούνται, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που το αγνοούν και προσπαθούν να το ανακαλύψουν τη δύσκολη στιγμή. Φυσικό και επόμενο είναι να τα κάνουν... μούσκεμα!

Καταρχάς, βασική προϋπόθεση είναι η επιλογή των καταλλήλων χιονοαλυσίδων για το αυτοκίνητό σας, πράγμα που γίνεται με την απλή αντιστοίχηση με τις διαστάσεις των ελαστικών.

Επόμενο βήμα είναι να γνωρίζει κανείς το που τοποθετούνται σύμφωνα με τον εκάστοτε κατασκευαστή. Εμπρός ή πίσω;

Όπως ενδεχομένως να γνωρίζετε, η βασική αρχή είναι στους κινητήριους τροχούς, πράγμα που σημαίνει ότι αν το αυτοκίνητο είναι προσθιοκίνητο θα πρέπει να τοποθετηθούν εμπρός και στο πισωκίνητο, πίσω.

Αν για οποιοδήποτε λόγο δε γνωρίζετε πού μεταδίδεται η ισχύς του αυτοκινήτου σας, μη διστάσετε να ρωτήσετε κάποιον που το ξέρει -ακόμη και να τηλεφωνήσετε στην αντιπροσωπεία που το αγοράσατε- αφού είναι πολύ συνηθισμένο να βλέπουμε προσθιοκίνητα αυτοκίνητα με αλυσίδες πίσω ή το αντίστροφο!

Να σημειωθεί ότι στα τετρακίνητα αυτοκίνητα, συνήθως προτείνεται από τον κατασκευαστή να τοποθετούνται στους εμπρός κατευθυντήριους τροχούς, ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερος έλεγχος.

Απαραίτητα, στη διαδικασία της τοποθέτησης, είνει ένα ζευγάρι γάντια τα οποία θα πρέπει να έχουμε πάντα μαζί μας, καθώς επίσης και ένας φακός που θα χρειαστεί στην περίπτωση που ταξιδεύουμε νύχτα.

< >

ΤΙΜΕΣ ΑΝΑ ΕΤΑΙΡΙΑ

ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΝΕΑ ΑΝΑ ΕΤΑΙΡΙΑ

LIFE NETWORK