Προς κατάργηση ο φόρος πολυτελείας IX για τους πολύτεκνους


Αλλαγές στο φορολογικό σύστημα προανήγγειλε ο Τρύφων Αλεξιάδης.

  • 12/1/2016

Αλλαγές στο φορολογικό σύστημα εντός του 2016, με τις οποίες το σύστημα θα γίνει περισσότερο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό, προανήγγειλε μιλώντας στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Πρόσθεσε επίσης, ότι οι αλλαγές αυτές θα γίνουν όταν βρεθούν τα αναγκαία ισοδύναμα, προκειμένου να μην υπάρξει μείωση εσόδων ή διαφορετικές πηγές φορολόγησης.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Κωνσταντίνου Κατσίκη, για την επιβολή φόρου πολυτελείας στα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα των πολυτέκνων, ο κ. Αλεξιάδης χαρακτήρισε την φορολόγιση των πολυτέκνων, ως «παράδειγμα αδικίας» και ανέφερε, ότι ενώ το 2013 κατατέθηκαν 3.940 φορολογικές δηλώσεις, πολυτέκνων με πάνω από τέσσερα παιδιά και αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, που απέφεραν έσοδα 3,077 εκατ. ευρώ, το 2014, μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου (και επειδή οι φορολογούμενοι αυτής της κατηγορίας κατέθεταν τις πινακίδες των αυτοκινήτων), υποβλήθηκαν 2.101 δηλώσεις που απέδωσαν έσοδα 1,67 εκατ. ευρώ.

«Αντί ο νόμος να δίνει κίνητρα και ενισχύσεις στους πολυτέκνους, τους επιβαρύνει και στερεί έσοδα από το κράτος», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ενώ σημείωσε ότι ο νόμος που ισχύει ψηφίστηκε το 2013 και «δυστυχώς αναγκαζόμαστε ακόμη να τον υλοποιούμε».