ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Προσδιορισμός του ασφαλίσματος ολικώς κατεστραμμένου αυτοκινήτου που ασφαλίζεται με ασφάλιση ιδίων ζημιών (μεικτή) 17/2/2017

 • img

Σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 1 ν. 2496/1997 (ΑσφΝ) στην ασφάλιση κατά ζημιών πραγμάτων, αν δεν συμφωνήθηκε κάτι άλλο, βάση υπολογισμού του ασφαλίσματος είναι η τρέχουσα αξία ή, αν δεν υπάρχει, η συνηθισμένη αξία αυτών κατά τον χρόνο επέλευσης του κινδύνου. 

Ηλίας Αρ. Σύριος, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω

Ως τρέχουσα είναι η αξία που καθορίζεται από τις συναλλαγές για όμοια πράγματα, ήτοι η εμπορική ή χρηματιστηριακή αξία του πράγματος σε ορισμένο τόπο και χρόνο. Ως συνηθισμένη αξία νοείται η αξία του πράγματος, σε περίπτωση μεταβίβασής του, σε ορισμένο τόπο και χρόνο και λαμβάνεται υπόψη όταν δεν υπάρχει τρέχουσα. Πάντως τρέχουσα ή συνηθισμένη δεν μπορεί να είναι η υποκειμενική αξία του πράγματος. Περαιτέρω, κρίσιμος χρόνος για τον προσδιορισμό τής κατά τα ανωτέρω αξίας είναι ο χρόνος επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου. 

Επομένως, σε περίπτωση ολικής καταστροφής του ασφαλισμένου με μεικτή ασφάλιση οχήματος το ασφάλισμα θα υπολογισθεί με βάση την αξία του πράγματος κατά τη στιγμή πραγματοποίησης του ασφαλιστικού κινδύνου, ακόμη και αν η αξία αυτή διαφέρει από την αξία κατά τον χρόνο σύναψης της ασφαλιστικής σύμβασης.

 Περαιτέρω, κατά την παράγραφο 3 του ίδιου ως άνω άρθρου ο ασφαλιστής μπορεί με ξεχωριστή συμφωνία, η οποία αποδεικνύεται με έγγραφο, να προβεί σε αποτίμηση της ασφαλισμένης περιουσίας. Στην περίπτωση αυτή το ασφάλισμα υπολογίζεται με βάση την αξία της αποτίμησης. Η αποτίμηση μπορεί να προσβληθεί μόνο για πλάνη, απάτη, απειλή ή εικονικότητα. Επομένως, εν όψει της διάταξης του άρθρου 16 παρ. 3 ΑσφΝ η αποτίμηση προϋποθέτει ξεχωριστή συμφωνία του ασφαλιστή και του λήπτη της ασφάλισης, με την έννοια της σαφούς συμφωνίας. Δεν συνιστά αποτίμηση απλή αναφορά της ασφαλιστικής αξίας στην ασφαλιστική σύμβαση (συνήθως κατά δήλωση του λήπτη της ασφάλισης), η οποία γίνεται με σκοπό να υπολογισθεί το ασφάλιστρο. Επίσης, δεν συνιστά αποτίμηση η συμφωνία για το ασφαλιστικό ποσό. 

Για την ύπαρξη αποτίμησης κατά την έννοια του νόμου απαιτείται να προκύπτει σαφώς η επίτευξη ειδικής συμφωνίας των μερών ότι το αναφερόμενο ποσό αποδίδει το ύψος της ασφαλιστικής αξίας, με βάση την οποία θα υπολογισθεί το ασφάλισμα.

Πάντως ακόμα και σε περίπτωση ύπαρξης αποτίμησης κατά τα ανωτέρω, σύμφωνα με την κρατούσα γνώμη προκειμένου να αποφευχθεί η μετάπτωση της σύμβασης ασφάλισης σε σύμβαση κερδοσκοπίας, κατ’ εφαρμογή της αρχής του αποζημιωτικού χαρακτήρα της ασφαλιστικής σύμβασης, κάνει αποδεκτή τη δυνατότητα πλουτισμού του λήπτη της ασφάλισης λόγω της συμφωνίας αποτίμησης, υπό την προϋπόθεση όμως ότι ο πλουτισμός δεν είναι σημαντικός. Ως ποσοστό απόκλισης της αξίας αποτίμησης από την πραγματική αξία θα πρέπει να θεωρείται κατά κανόνα ποσοστό περί το 10%.

Οι νομικές συμβουλές έχουν ισχύ κατά την περίοδο δημοσίευσής τους στην έντυπη έκδοση του περιοδικού Car and Driver και μπορεί να έχουν ωστόσο τροποποιηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • 2018 SKODA KODIAQ 15/2

  Τα λογότυπα «Laurin & Klement» τοποθετούνται πλέον και στο Kodiaq!

  Τα ονόματα των ιδρυτών της Skoda, Vaclav Laurin και Vaclav Klement, θα παρελάσουν σε μορφή λογότυπων και από το νεότερο SUV της τσεχικής εταιρείας, το Kodiaq, που θα παρουσιαστεί στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης.

 • AUDI PATENT 15/2

  Η Audi πατεντάρει μηχανισμό αναδιπλούμενης οροφής για SUV

  Τα ανοιχτά SUV είναι ελάχιστα αλλά αυτό δεν εμποδίζει τους κατασκευαστές να τα εξετάζουν. Απόδειξη για αυτό τα σκίτσα που κατέθεσε η Audi για την κατοχύρωση ενός νέου τύπου αναδιπλούμενης οροφής.

 • 2018 RENAULT EV 15/2

  Η Renault εγκαινιάζει το πρώτο κατάστημα στην Ευρώπη αφιερωμένο στα ηλεκτρικά οχήματα

  Το κατάστημα θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου στο κέντρο της πόλης της Στοκχόλμης στη Σουηδία.

 • 2018 KIA CEED 15/2

  Aποκάλυψη: Αυτό είναι το ολοκαίνουργιο KIA Ceed

  H ΚΙΑ κάνει τα αποκαλυπτήρια του νέου Ceed λίγες ημέρες πριν την έκθεση της Γενεύης, βελτιώνοντας την ποιότητα και τον εξοπλισμό του ενώ προσθέτει και έναν πολύ ενδιαφέροντα πετρελαιοκινητήρα στην γκάμα του.

 • 15/2

  H Οpel επιβεβαίωσε την παραγωγή ηλεκτρικού Corsa από το 2020

  Τώρα πια, που η Opel είναι μέλος της οικογένειας PSA, Γάλλοι και Γερμανοί αποφάσισαν να επεκτείνουν την γκάμα των αυτοκινήτων των δεύτερων μέσα στα επόμενα χρόνια, με την εταιρία να επιβεβαιώνει ότι θα προχωρήσει στην κατασκευή ενός αμιγώς ηλεκτροκίνητου Corsa!

 • VINFAST 15/2

  Η VinFast θα είναι η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία του Βιετνάμ

  Ιδρύθηκε μόλις πριν λίγους μήνες και θέλει να δώσει το παρόν στην έκθεση στο Παρίσι το Σεπτέμβριο. Ο λόγος για τη VinFast που είναι η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία του Βιετνάμ και στη γαλλική πρωτεύουσα σκοπεύει να παρουσιάσει τα πρώτα της μοντέλα.

 • 2018 USA EXPORTS 14/2

  Μαντέψτε ποια εταιρία είχε τις περισσότερες εξαγωγές αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ

  Αν έπρεπε να μαντέψετε ποιος ήταν για το 2017 ο πιο επιτυχημένος εξαγωγέας αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ, εσείς ποιον θα επιλέγατε; Την General Motors; Τη Ford; Τη Fiat-Chrysler; Μαντέψτε ξανά, γιατί η νίκη πήγε στην BMW!

 • 2018 PEUGEOT 14/2

  Eπίθεση αγάπης από την Peugeot!

  Η Peugeot καλωσορίζει την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου με μια επίθεση αγάπης σε όσους είναι ερωτευμένοι με την Γαλλική μάρκα!

 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ 2018 DIETER ZETSCHE 14/2

  Ο ταλαντούχος κύριος Zetsche

  To αφεντικό της Daimler είναι απόλυτος σταρ της αυτοκινητοβιομηχανίας, είτε αυτοτρολάρεται σε παγκόσμια Live μετάδοση για το μουστάκι του, είτε στέκεται ψηλά ως Manager Universalis, στο επίκεντρο μιας εποχής που αλλάζει με φρενήρεις ρυθμούς.

 • RENAULT ZOE 14/2

  Το Renault Zoe θα αποκτήσει και έκδοση 110 ίππων

  Το φουλ ηλεκτρικό μοντέλο της Renault, το Zoe, θα αποκτήσει εκτός απροόπτου και μια πιο ισχυρή έκδοση 110 PS. Η οποία θα παρουσιαστεί στο Σαλόνι της Γενεύης.

 • ROLLS-ROYCE 14/2

  Η Rolls-Royce επιβεβαίωσε την ονομασία Cullinan

  Η βρετανική φίρμα ανακοίνωσε και επίσημα αυτό που γνωρίζαμε καιρό τώρα. Πως το πρώτο SUV στην ιστορία της θα ονομάζεται Cullinan, όπως το μεγαλύτερο διαμάντι 3.106,75 καρατίων στον κόσμο!

 • 2018 MITSUBISHI 13/2

  Mitsubishi Outlander PHEV: Το οικολογικό best-seller

  Τέσσερα χρόνια αφότου το Outlander PHEV παρουσιάστηκε στην Ευρώπη το 2013, η Mitsubishi Motors Corporation (MMC) ανακοίνωσε ότι η τεχνολογική ναυαρχίδα της έχει πετύχει το ορόσημο των 100.000 πωλήσεων στη γηραιά ήπειρο.

 • XPENG 13/2

  H Xpeng είναι μια καινούργια μάρκα από την Κίνα

  Με την ηλεκτροκίνηση εμφανίζονται διάφορες καινούργιες κινέζικες εταιρείες, όπως για παράδειγμα η Xpeng. Η οποία ιδρύθηκε το 2014 στην πόλη Guangzhou και στη μετοχική της σύνθεση μετέχουν οι Alibaba και Foxconn (κατασκευάστρια των iPhone).

 • STRETCH LIMOUSINE 13/2

  Απούλητη ξέμεινε η Ferrari 360 Stretch Limo

  Πριν από μερικές μέρες έληξε η αγγελία που είχε μπει στο eBay για μία μεταποιημένη Ferrari 360 με έξι πόρτες.

 • SKODA OCTAVIA 13/2

  Η Skoda θα βάλει τον ψηφιακό πίνακα οργάνων και στην Octavia

  Μετά το Karoq,για το οποίο θα είναι άμεσα διαθέσιμος, η Skoda θα τοποθετήσει τον φουλ ψηφιακό πίνακα οργάνων και στην Octavia. Η οποία θα παρουσιαστεί με το στοιχείο αυτό του επιπλέον εξοπλισμού στην έκθεση της Γενεύης, τόσο ως sedan όσο και station. Παράλληλα με το επίσης...