ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018
ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Προσδιορισμός του ασφαλίσματος ολικώς κατεστραμμένου αυτοκινήτου που ασφαλίζεται με ασφάλιση ιδίων ζημιών (μεικτή) 17/2/2017

 • img

Σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 1 ν. 2496/1997 (ΑσφΝ) στην ασφάλιση κατά ζημιών πραγμάτων, αν δεν συμφωνήθηκε κάτι άλλο, βάση υπολογισμού του ασφαλίσματος είναι η τρέχουσα αξία ή, αν δεν υπάρχει, η συνηθισμένη αξία αυτών κατά τον χρόνο επέλευσης του κινδύνου. 

Ηλίας Αρ. Σύριος, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω

Ως τρέχουσα είναι η αξία που καθορίζεται από τις συναλλαγές για όμοια πράγματα, ήτοι η εμπορική ή χρηματιστηριακή αξία του πράγματος σε ορισμένο τόπο και χρόνο. Ως συνηθισμένη αξία νοείται η αξία του πράγματος, σε περίπτωση μεταβίβασής του, σε ορισμένο τόπο και χρόνο και λαμβάνεται υπόψη όταν δεν υπάρχει τρέχουσα. Πάντως τρέχουσα ή συνηθισμένη δεν μπορεί να είναι η υποκειμενική αξία του πράγματος. Περαιτέρω, κρίσιμος χρόνος για τον προσδιορισμό τής κατά τα ανωτέρω αξίας είναι ο χρόνος επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου. 

Επομένως, σε περίπτωση ολικής καταστροφής του ασφαλισμένου με μεικτή ασφάλιση οχήματος το ασφάλισμα θα υπολογισθεί με βάση την αξία του πράγματος κατά τη στιγμή πραγματοποίησης του ασφαλιστικού κινδύνου, ακόμη και αν η αξία αυτή διαφέρει από την αξία κατά τον χρόνο σύναψης της ασφαλιστικής σύμβασης.

 Περαιτέρω, κατά την παράγραφο 3 του ίδιου ως άνω άρθρου ο ασφαλιστής μπορεί με ξεχωριστή συμφωνία, η οποία αποδεικνύεται με έγγραφο, να προβεί σε αποτίμηση της ασφαλισμένης περιουσίας. Στην περίπτωση αυτή το ασφάλισμα υπολογίζεται με βάση την αξία της αποτίμησης. Η αποτίμηση μπορεί να προσβληθεί μόνο για πλάνη, απάτη, απειλή ή εικονικότητα. Επομένως, εν όψει της διάταξης του άρθρου 16 παρ. 3 ΑσφΝ η αποτίμηση προϋποθέτει ξεχωριστή συμφωνία του ασφαλιστή και του λήπτη της ασφάλισης, με την έννοια της σαφούς συμφωνίας. Δεν συνιστά αποτίμηση απλή αναφορά της ασφαλιστικής αξίας στην ασφαλιστική σύμβαση (συνήθως κατά δήλωση του λήπτη της ασφάλισης), η οποία γίνεται με σκοπό να υπολογισθεί το ασφάλιστρο. Επίσης, δεν συνιστά αποτίμηση η συμφωνία για το ασφαλιστικό ποσό. 

Για την ύπαρξη αποτίμησης κατά την έννοια του νόμου απαιτείται να προκύπτει σαφώς η επίτευξη ειδικής συμφωνίας των μερών ότι το αναφερόμενο ποσό αποδίδει το ύψος της ασφαλιστικής αξίας, με βάση την οποία θα υπολογισθεί το ασφάλισμα.

Πάντως ακόμα και σε περίπτωση ύπαρξης αποτίμησης κατά τα ανωτέρω, σύμφωνα με την κρατούσα γνώμη προκειμένου να αποφευχθεί η μετάπτωση της σύμβασης ασφάλισης σε σύμβαση κερδοσκοπίας, κατ’ εφαρμογή της αρχής του αποζημιωτικού χαρακτήρα της ασφαλιστικής σύμβασης, κάνει αποδεκτή τη δυνατότητα πλουτισμού του λήπτη της ασφάλισης λόγω της συμφωνίας αποτίμησης, υπό την προϋπόθεση όμως ότι ο πλουτισμός δεν είναι σημαντικός. Ως ποσοστό απόκλισης της αξίας αποτίμησης από την πραγματική αξία θα πρέπει να θεωρείται κατά κανόνα ποσοστό περί το 10%.

Οι νομικές συμβουλές έχουν ισχύ κατά την περίοδο δημοσίευσής τους στην έντυπη έκδοση του περιοδικού Car and Driver και μπορεί να έχουν ωστόσο τροποποιηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • 2018 CITROEN C4 CACTUS 22/6

  Tο νέο Citroën C4 Cactus με 36 άτοκες δόσεις και 5 χρόνια εγγύηση

  Το νέο C4 Cactus ξεχωρίζει με τη μοναδική του σχεδίαση και την έντονη προσωπικότητά του, αλλά και χάρη στην προηγμένη τεχνολογία, την κορυφαία άνεση και τους πολυβραβευμένους κινητήρες.

 • 2018 SHELL DYNAFLEX 22/6

  Νέα καύσιμα Shell V-Power με τεχνολογία DYNAFLEX

  Η Shell, στο πλαίσιο της διαρκούς αναζήτησης των επιστημόνων της για εξέλιξη και βελτίωση των καυσίμων, δημιούργησε τη νέα γενιά καυσίμων Shell V-Power με ενισχυμένη τεχνολογία Dynaflex...

 • SMARTPHONE ΚΕΥ 22/6

  Τα smartphones θα αντικαταστήσουν τα κλειδιά

  Το επόμενο βήμα για τους κατασκευαστές και τις εταιρίες ηλεκτρονικών είναι η διείσδυση των smartphones σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό με το αυτοκίνητο.

 • ΤΟΥΡΜΠΟ Η LAMBORGHINI; 22/6

  H Lamborghini ετοιμάζει νέα γενιά κινητήρων

  Η ιταλική φίρμα θα διατηρήσει τους ατμοσφαιρικούς V10 και V12 κινητήρες που θα συνδυάζονται με υβριδικό σύστημα.

 • VOLVO XC40 EV 22/6

  To XC40 θα είναι το πρώτο ηλεκτρικό της Volvo

  Οι φήμες υπήρχαν εδώ και καιρό και τελικά τις επιβεβαίωσε ο υπεύθυνος σχεδιασμού της εταιρίας στο παρασκήνιο της παγκόσμιες πρεμιέρας του νέου S60.

 • CAR SHARING 22/6

  Τίτλοι τέλους για το car-sharing στο Παρίσι

  Η γαλλική πρωτεύουσα ήταν κάποτε πρωτοπόρος στα θέματα της από κοινού χρήσης διάφορων μέσων μεταφοράς, όπως για παράδειγμα το ποδήλατο, αφού είχε λανσάρει την Velib, με την οποία γινόταν σε ευρεία κλίμακα το sharing ποδηλάτων, ενώ το 2011 είχε ξεκινήσει η Autolib για τα αυτοκίνητα...

 • PORSCHE 911 GT3 RS 22/6

  Tι είναι αυτό που έχει κάνει τη νέα 911 GT3 RS σε μία βολίδα; (video)

  Δείτε το παρακάτω βίντεο και ανακαλύψτε μερικά μόλις από τα μυστικά μιας από τις ταχύτερες Porsche που έχουν κατασκευαστεί ποτέ!

 • ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ SOLID STATE 22/6

  Η Volkswagen επενδύει σε μπαταρίες solid-state

  Η γερμανική εταιρία έχει ως στόχο να περάσει σε ευρεία παραγωγή τις νέου τύπου μπαταρίες και να τις τοποθετεί στα ηλεκτρικά της μοντέλα από το 2025.

 • 2018 TOYOTA CAMRY 21/6

  Το Toyota Camry επιστρέφει στην Ευρώπη ως υβριδικό

  Έπειτα από απουσία 14 χρόνων, η Toyota φέρνει το Camry εκ νέου στην Ευρώπη, όπου θα αρχίσει και πάλι να πωλείται μέσα στο 2019.

 • ΣΙΓΟΨΗΝΕΤΑΙ ΤΟ MEGANE TROPHY 21/6

  To νέο Renault Megane RS Trophy θα ζεματάει!

  Η γαλλική εταιρία δοκιμάζει το ταχύτερο Megane νέας γενιάς σε διάφορες πίστες ώστε να είναι έτοιμο για το ντεμπούτο του προς τα τέλη του χρόνου.

 • 2018 SEAT ΗΛΙΑΚΟΙ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ 21/6

  H Seat παίρνει... δύναμη από τον ήλιο!

  Ένας από τους μεγαλύτερους φωτοβολταϊκούς σταθμούς της αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο έχει εγκατασταθεί στο εργοστάσιο της SEAT στο Martorell. Καλύπτει έκταση που ισοδυναμεί με 40 γήπεδα ποδοσφαίρου και περιλαμβάνει 53.000 ηλιακούς συλλέκτες. Το εργοστάσιο παράγει 17 εκατομμύρια...

 • 2018 EΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ KINAΣ - ΗΠΑ 21/6

  O εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας πιέζει και τους Ευρωπαίους κατασκευαστές

  Πρώτη η Daimler ανακοίνωσε ότι οι προβλέψεις της για την φετινή χρονιά θα πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα κάτω. - Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως το έχει η BMW που έχει και τις περισσότερες εξαγωγές από τις ΗΠΑ.

 • 2018 NISSAN 21/6

  Νissan Generation N: Προτεραιότητα στη νεολαία!

  Σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Nissan Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε, οι 10 νικητές του GENERATIOΝ N παρέλαβαν το βραβείο τους, ένα τελευταίο μοντέλο της Nissan για έναν ολόκληρο χρόνο!

 • ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΤΑΞΙ 21/6

  Συνεργασία Audi και Airbus πάνω σε ιπτάμενα ταξί!

  Οι δύο εταιρίες θα συνεργαστούν στην εξέλιξη ιπτάμενων αυτοκινήτων που θα εκτελούν μισθωμένες υπηρεσίες και θα λειτουργούν ως αέρο-ταξί!

 • ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ Ο ΟΜΙΛΟΣ HYUNDAI ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΤΗΣ J.D. POWER 21/6

  J.D. Power: Στην κορυφή της αξιοπιστίας το γκρουπ Hyundai!

  Οι τρεις φίρμες, που απαρτίζουν τον Όμιλο Hyundai, η Genesis, η KIA και η εταιρεία Hyundai κατέκτησαν τις κορυφαίες θέσεις στην έρευνα αξιοπιστίας της J.D. Power.