Σε πτώση οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον Μάρτιο


H σημαντική μείωση των πωλήσεων για τρεις μεγάλες εταιρίες -Nissan, Ford και Fiat- μέσα στο μήνα Μάρτιο δείχνει πως η αγορά αυτοκινήτου στην Ευρώπη ψάχνει να βρει το στίγμα της. 
 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 21/4/2018

Ο μήνας Μάρτιος αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολος για την αγορά αυτοκινήτου στις χώρες της Ευρώπης, καθώς παρουσιάζεται μια εμφανής τάση "φρεναρίσματος" των πωλήσεων. Παρά το γεγονός ότι σε επίπεδο τριμήνου το πρόσημο είναι ελαφρά ανοδικό (αύξηση μόλις 0,6%), ο Μάρτιος ήρθε να φέρει κάποια "σύννεφα" στην γενικότερη αναπτυξιακή τάση που υπάρχει στις οικονομίες πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του ACEA, οι πωλήσεις των νέων αυτοκινήτων τον Μάρτιο σημείωσαν πτώση της τάξης του 5,2%. Συνολικά πωλήθηκαν 1,84 εκατομμύρια αυτοκίνητα τον περασμένο μήνα, με κάποιες αγορές να δείχνουν σημάδια επιβράδυνσης σύμφωνα με τον ACEA, όπως το Ενωμένο Βασίλειο.

Στους χαμένους η Nissan με πτώση 16,3%, η Ford με πτώση 14,6%, ενώ και η Fiat παρουσίασε μείωση 12% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα (την ίδια στιγμή βέβαια η Jeep εκτοξεύθηκε με αύξηση 42%!).

Μικρότερες απώλειες είχαν οι Renault (3,2%) και η Citroen (3,7%), όμως η Peugeot παρουσίασε έστω και οριακή αύξηση της τάξης του 1,4%.

Όσο για την VW παρουσιάζει διάφορες αξιοπερίεργες τάσεις, με την εικόνα της στην Ευρώπη να παραμένει σταθερή, αν και στο πρώτο τρίμηνο του 2018 ανακοίνωσε ρεκόρ πωλήσεων στην ιστορία της. Οι πωλήσεις της έφθασαν αυτούς τους τρεις μήνες στα 1,53 εκατομμύρια αυτοκίνητα, εκ των οποίων μόνο τα 584.700 πωλήθηκαν τον Μάρτιο, που είναι και αυτό ρεκόρ, με άνοδο στο 4,9%.

Βέβαια αυτές οι πωλήσεις δεν αφορούν την Ευρώπη, όπου η εικόνα της είναι μάλλον στατική, αλλά την Κίνα και τις ΗΠΑ. Ιδίως στην Κίνα όπου πλέον είναι και η μεγαλύτερη αγορά της, παρουσίασε αύξηση 8,6% στο πρώτο τρίμηνο ενώ εξίσου καλά πηγαίνει και στις ΗΠΑ (φανταστείτε να μην υπήρχε το dieselgate). Tην ίδια ώρα πάντως, εντός έδρας και στην αγορά της Γερμανίας, έχει μία μικρή υποχώρηση κατά 0.8%.