Σημαντικό ορόσημο παραγωγής MINI για το εργοστάσιο της Οξφόρδης


Τρία εκατομμύρια MINI έχουν κατασκευαστεί στην Οξφόρδη από το 2001. Το 3 εκατομμυριοστό όχημα είναι ένα MINI John Cooper Works Clubman.

  • 8/12/2016

Το εργοστάσιο της Οξφόρδης γιόρτασε πρόσφατα την παραγωγή του 3 εκατομμυριοστού MINI από το 2001 που άρχισε να κατασκευάζεται εκεί το μοντέλο. Το ΜΙΝΙ που σηματοδοτεί αυτό το ορόσημο του εργοστασίου της Οξφόρδης είναι ένα John Cooper Works Clubman – το πρώτο αυτοκίνητο που συνδυάζει τις πιο πρόσφατες αναβαθμίσεις επιδόσεων της John Cooper Works με ένα νέο σύστημα AWD ALL4.

Από περίπου 300 αυτοκίνητα / ημέρα το 2001 μέχρι τα περίπου 1.000 που κατασκευάζονται σήμερα, το ισχυρό δυναμικό των 4.500 εργαζομένων της Οξφόρδης παράγει ένα MINI σχεδόν κάθε λεπτό. Το 80% της παραγωγής εξάγεται σε πάνω από 110 αγορές σε όλο τον κόσμο.

Από το 2001, το MINI έχει γίνει το αγαπημένο μοντέλο των πελατών σε όλο τον κόσμο. Το πάθος και η δέσμευση όλων των εργαζομένων του εργοστασίου για τη δημιουργία ενός προϊόντος υψηλής ποιότητας είναι πρωταρχικός παράγοντας αυτής της επιτυχίας. Η παραγωγή 3 εκατομμυρίων ΜΙΝΙ στην Οξφόρδη αποτελεί αξιοσημείωτο επίτευγμα.

Οι πωλήσεις MINI, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και διεθνώς, ενισχύονται συνεχώς τα τελευταία 15 χρόνια. Την πρώτη χρονιά πουλήθηκαν σχεδόν 40.000 MINI σε όλο το κόσμο. Μέχρι το 2015, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε σχεδόν 340.000. Τρία Βρετανικά εργοστάσια συμβάλλουν στην παραγωγή – το Hams Hall κοντά στο Birmingham κατασκευάζει κινητήρες, ενώ στο Swindon κατασκευάζονται πρεσαριστά πάνελ αμαξώματος και υπο-μονάδες. Στην Οξφόρδη ολοκληρώνεται η δημιουργία αμαξωμάτων μαζί με τη βαφή και την τελική συναρμολόγηση. Όλα τα εργοστάσια έχουν συντελέσει στη δημιουργία και υποστήριξη  θέσεων εργασίας για χιλιάδες εργαζόμενους, άμεσα και έμμεσα μέσω της ευρύτερης εφοδιαστικής αλυσίδας και των εμπόρων.

Από το 2000 1,75 δις. λίρες  έχουν επενδυθεί από το BMW Group και στα τρία εργοστάσια ενώ η Οξφόρδη περιλαμβάνει ένα προηγμένο βαφείο, μία εγκατάσταση υψηλής τεχνολογίας για την παραγωγή αμαξωμάτων, νέα αίθουσα τελικής συναρμολόγησης, νέο κέντρο logistics, Κέντρο Quality & Engineering και τη MINIcademy, όπου εκπαιδεύονται οι μαθητευόμενοι του εργοστασίου.

Η Οξφόρδη, που αποτελεί την καρδιά και τον κόμβο παραγωγής ΜΙΝΙ, έχει πλούσια ιστορία στην παραγωγή κινητήρων. Κατασκευάζει αυτοκίνητα από το 1913 όταν ο διάσημος σχεδιαστής, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος William Morris (μετέπειτα Λόρδος Nuffield), κατασκεύασε το πρώτο του αυτοκίνητο, ένα “Bullnose” Morris, κοντά στη σημερινή, προηγμένη εγκατάσταση της MINI.

Το κλασικό Mini που σχεδιάστηκε από τον Sir Alec Issigonis και λανσαρίστηκε το 1959, έφερε την επανάσταση στον κόσμο του αυτοκινήτου και κατασκευαζόταν στην Οξφόρδη μέχρι το 1968 με μέγιστη απόδοση 94.889 αυτοκινήτων το διάστημα 1966-7.

Τα μοντέλα που παράγονται σήμερα στο εργοστάσιο της Οξφόρδης περιλαμβάνουν τρίθυρα και πεντάθυρα MINI, το MINI Clubman και το πρώτο all-wheel drive μοντέλο All4– και το σπορ MINI John Cooper Works.