Θα σταματήσει η παραγωγή των Fiat στην Ιταλία;


Για έναν και πάνω αιώνα η Fiat ήταν η Ιταλία και το αντίστροφο. Αυτή η σχέση όμως πολύ σύντομα ίσως να είναι παρελθόν.
 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ,ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 19/5/2018

Μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας μία Ιταλία χωρίς την παρουσία εργοστασίων για μοντέλα της Fiat, και όμως όλα δείχνουν πως θα γίνει πραγματικότητα. Οι αλλαγές που φέρνει στο γκρουπ FCA ο Sergio Marchionne είναι καταιγιστικές, καθώς προσπαθεί με όλα τα μέσα να οδηγήσει την εταιρία στην κερδοφορία και την επιβίωση.

Όπως μας πληροφορεί το πρακτορείο Βloomberg, η εταιρία που λειτουργεί από το 1899 στο Τορίνο, σύντομα δεν θα παράγει κανένα αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής με την ταμπέλα της Fiat μέσα στην Ιταλία. Το εργοστάσιο στο Τορίνο θα έχει και τις πιο δραματικές αλλαγές. Εκεί παράγονται αυτή την στιγμή περί τα 50.000 αυτοκίνητα τον χρόνο. Οι φήμες θέλουν να μετατρέπετα σε χώρο παραγωγής του SUV της Maserati, της Levante, καθώς και του μικρότερου SUV που ετοιμάζει η εταιρία.

Η παραγωγή του Panda θα μεταφερθεί από το εργοστάσιο του Melfi στην Πολωνία, ενώ όπως έχουμε αναφέρει ξανά, η παραγωγή της Mito σταματά, χωρίς να υπάρχει ένδειξη για αντικαταστάτη της. Στο εργοστάσιο στο Pomigliano θα κατασκευάζεται ένα νέο μικρό SUV της Jeep, με την παραγωγή του να έχει προγραμματιστεί σε λίγους μήνες από τώρα. Το αυτοκίνητο θα είναι σε μία κατηγορία πιο κάτω από το Renegade και ίσως να έχει και υβριδική έκδοση. 

Καθώς αυξάνεται η γκάμα των Jeep, όπως όλα δείχνουν μόνο το 500 και το Panda θα είναι τα μόνα δύο μοντέλα που θα συνεχίσουν να έχουν τα σήματα της Fiat στην Ευρώπη. Τον Μάρτιο η Jeep είναι άνοδο των πωλήσεών της στην Ευρώπη κατά 42%, όταν η Fiat έπεσε κατα 12%, παρασύροντας προς τα κάτω όλο το γκρουπ FCA. Και αυτό είναι σίγουρο ότι ο αμείλικτος Marchionne δεν πρόκειται να το αφήσει να περάσει χωρίς να πάρει τα μέτρα του.