To Car and Driver στην έκθεση NAIAS 2017 [video]


Το North American International Motor Show 2017 που πραγματοποιείται στο αναγεννημένο Detroit, ανοίγει τις πύλες του για να "δείξει" τα επιτεύγματα της παγκόσμιας αυτοκινητονιομηχανίας.

  • 9/1/2017

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΝΙΚΟΣ ΜΕΡΤΕΚΗΣ, ΦΩΤΟ: MERCEDES-BENZ

Αυτόνομη οδήγηση, ηλεκτροκίνηση, διασυνδεσιμότητα είναι το τρίπτυχο στο οποίο οι κατασκευαστές δίνουν έμφαση στην αγορά των ΗΠΑ, με τη διαφορά ότι όλες αυτές οι καινοτόμες τεχνολογίες βρίσκουν πια εφαρμογή και σε πιο μικρές κατηγορίες.

NAIAS 2017: ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

Μια ακόμη σημαντική μας παρατήρηση για την έκθεση του Detroit, είναι ότι έχει αλλάξει πια χαρακτήρα, ακολουθώντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ευρωπαϊκών εκθέσεων, καθώς οι μη εγχώριοι κατασκευαστές βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να παρουσιάσουν τα νέα τους προϊόντα σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τα μερίδιά τους στην τεράστια αγορά των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό η Mercedes-Benz, δια στόματος του επικεφαλής κ. Dieter Zetsche, ανακοίνωσε υπερήφανα την παγκόσμια πρωτιά της εταιρείας στην premium κατηγορία με 2 εκατομμύρια αυτοκίνητα, αποτέλεσμα της αύξησης των πωλήσεων κατά 12% στην Ευρώπη και κατά 26,6% στην Κίνα.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πώς μερίδιο σε αυτή την επιτυχία έχει και η Μercedes-Benz Ελλάς, που για 3η συνεχόμενη χρονιά σημειώνει πρωτιά στις πωλήσεις της πολυτελούς κατηγορίας, το 2016, μάλιστα, με ποσοστά ρεκόρ.

NAIAS 2017 @ Social Media

Facebook
Twitter
Instagram
Youtube

Όπως δήλωσε ο κος Zetsche μαζί με την επένδυση ύψους 1,3 δις δολαρίων στην παραγωγική μονάδα της Αλαμπάμα, τα compact αυτοκίνητα ήταν αυτά που έδωσαν ώθηση στις πωλήσεις και για το λόγο αυτό η Mercedes-Benz σχεδιάζει το λανσάρισμα 5 με 8 νέων αυτοκινήτων αυτής της κατηγορίας στο μέλλον, ενώ σχολίασε και την πολύ καλή πορεία της AMG (+44%) και Smart (21%).

Στην καθιερωμένη εκδήλωση λίγο πριν ξεκινήσει τη λειτουργία της η έκθεση του Detroit, στο Westin Cadillac Hotel, η Mercedes-Benz παρουσίασε τις ανανεωμένες GLA, CLA και CLA Shooting Brake, την Α45 ΑΜG 4Matic με ισχύ 381 hp, αλλά και την ηλεκτρική B-Class με βελτιωμένη αυτονομία.

H παρουσίαση της Mercedes-Benz

 

 

 

 

 

Στροφή στην... ποιότητα

Επιστρέφοντας στο NAIAS 2017 να σας πούμε ότι αναμενόμενα, πιο ενδιαφέρουσες για το αμερικάνικο κοινό είναι φυσικά οι προτάσεις των αμερικάνικων ομίλων Ford, GM και Chrysler, με τα θηριώδη pick-up και τα muscle cars που μιλούν στην καρδιά του μέσου Αμερικάνου, ωστόσο και εδώ βλέπουμε μια μεγάλη στροφή στις ποιοτικές κατασκευές, όπως και στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και πιο οικονομικών κινητήρων (οι diesel ξεκινούν να γίνονται πιο δημοφιλής).

Αυτό είναι εν πολλοίς το φετινό κλίμα για την έκθεση του Detroit, την αυτοκινητούπολη των ΗΠΑ, η οποία γνώρισε την απόλυτη καταστροφή κατά την περίοδο της κρίσης και απ' ότι φαίνεται ξαναγεννιέται μέσα από επενδύσεις, αλλά και προσπάθεια των κρατικών αρχών να της δώσουν την χαμένη αίγλη.

Ήδη τη μάχη των εντυπώσεων την έχει κερδίσει, αν κρίνουμε από την “πρώτη” εικόνα της πόλης του Detroit και ειδικότερα του ΝAIAS που  επισκεπτόμαστε για 5η συνεχόμενη χρονιά και ομολογούμε ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το 2012. Και αυτό αν μη τι άλλο δείχνει ότι πλέον αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις αυτοκινήτου στον κόσμο.

 

Καλπάζει η αγορά αυτοκινήτου των ΗΠΑ

Με τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων να έχουν φθάσει στο ασύλληπτο νούμερο των 17,55 εκατομμυρίων η αγορά των ΗΠΑ αποτελεί σημείο “τριβής” για τους "παίκτες" της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας.

Μάλιστα, οι αναλυτές αναφέρουν ότι η περίοδος 2018-2019 θα είναι ακόμη καλύτερη (και το 2017 επίσης) λόγω της μείωσης της φορολόγησης και των πολιτικών της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την ανάπτυξη της εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας.

Εκτός από τη Mercedes-Benz και οι Audi, McLaren, Jaguar και Land Rover έχουν ανακοινώσει ρεκόρ πωλήσεων στις ΗΠΑ για το 2016, ενώ από τις εγχώριες εταιρείες, η Ford έχει να επιδείξει μια πολύ καλή πορεία για τη χρονιά που έφυγε, έχοντας την πρωτιά με το F-Series στην πολύ σημαντική στις ΗΠΑ κατηγορία των pick-up.

 

Tweets από το Detroit (NAIAS 2017)