To Lightyear One είναι και ηλεκτρικό και ηλιακό!


Το μεγάλο πλεονέκτημα του και ηλιακού Lightyear One είναι πως δεν χρειάζεται υποδομές και εγκαταστάσεις για να μπορεί να κινηθεί.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 24/4/2018

Τα ηλιακά αυτοκίνητα που έχουμε δει είναι κατά κύριο λόγο αυτά που μετέχουν σε διαγωνισμούς οικονομίας. Στο μέλλον όμως αυτό πρόκειται να αλλάξει καθώς η ολλανδική startup Lightyear θα παρουσιάσει το Lightyear One, ένα 5θέσιο ηλιακό αλλά ταυτόχρονα και ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με την εταιρεία το μεγάλο πλεονέκτημα του Lightyear One είναι πως δεν εξαρτάται αποκλειστικά από ηλεκτρική παροχή για να φορτιστούν οι μπαταρίες του. Μάλιστα ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή μπορεί να κινείται ακόμα και για εβδομάδες χωρίς να χρειαστεί φόρτιση σε πρίζα, η αυτονομία του κυμαίνεται από 400 έως και 800 χιλιόμετρα (εξαρτάται από τις μπαταρίες), ενώ μπορεί και να λειτουργήσει και το ίδιο, όταν υπάρχει ανάγκη, ως πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας.

Προκειμένου όλα αυτά να γίνουν εφικτά το Lightyear One πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό στη διαχείριση της ενέργειας και να εμφανίζει τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Για το λόγο αυτό η εταιρεία έχει αναπτύξει ένα δικό της ηλεκτρό-ηλιακό σύστημα πρόωσης που λειτουργεί με τριπλάσια απόδοση σε σχέση με τα συμβατικά. Παράλληλα έχει γίνει ειδικός σχεδιασμός της ανάρτησης, της μετάδοσης αλλά και της αεροδυναμικής με γνώμονα την καλύτερη δυνατή απόδοση.

Για την κατασκευή του η Lightyear θα συνεργαστεί με την EDAG, ενώ τα αρχικά πρωτότυπα αναμένονται στις αρχές του 2019. Οι πωλήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το 2020. Αρχικά θα κατασκευαστούν δέκα μονάδες που θα ονομάζονται Signature και είναι διαθέσιμες μόνο στην Ολλανδία, θα ακολουθήσουν 90 μονάδες που θα λέγονται Pioneer και θα πωλούνται σε όλη την Ευρώπη, ενώ η κανονική παραγωγή θα ξεκινήσει το 2021. Η τιμή του Lightyear 2021 θα είναι 119.000 ευρώ.