Το νέο Nissan LEAF κατακτά 5 αστέρια στο Euro NCAP


Έχει λάβει ήδη τη διάκριση “Πράσινο” Αυτοκίνητο της Χρονιάς και την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία με πέντε αστέρια στην  ασφάλεια, από το Πρόγραμμα Αξιολόγησης Νέων Αυτοκινήτων στην Ιαπωνία. Τώρα το νέο Nissan Leaf έλαβε και την κορυφαία βαθμολογία 5 αστέρων στις δοκιμές ασφαλείας του Euro NCAP.

  • 27/4/2018

To πρώτο LEAF, το 2011, ήταν το πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο που βαθμολογήθηκε με 5 αστέρια από τον ανεξάρτητο ευρωπαϊκό οργανισμό ασφάλειας Euro NCAP. Επτά χρόνια αργότερα, το νέο, δεύτερης γενιάς μοντέλο είχε την  αντίστοιχη επιτυχία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο LEAF είναι το πρώτο αυτοκίνητο που δοκιμάστηκε από τον Euro NCAP σύμφωνα με τους νέους αυστηρότερους κανονισμούς του 2018. Για πρώτη φορά αξιολογήθηκε το σύστημα ανίχνευσης ποδηλατών, παράλληλα με άλλα σενάρια δοκιμών για αυτοκίνητα και πεζούς.

Επιπλέον το νέο LEAF αξιολογήθηκε και σε συνθήκες με δοκιμή του συστήματος ανίχνευσης πεζών σε σκοτάδι, όπως και σε περιβάλλον χαμηλού φωτισμού, καθώς και ως προς την  απόδοση του συστήματος διατήρησης στην λωρίδα κυκλοφορίας  όταν το αυτοκίνητο κινείται στην άκρη του δρόμου, είτε υπάρχει σχετική διαγράμμιση, είτε όχι.

 

Σύμφωνα με τον Euro NCAP, τα αναθεωρημένα κριτήρια αξιολόγησης των αυτοκινήτων είναι τα αυστηρότερα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα στην Ευρώπη. Τα αυτοκίνητα δοκιμάζονται και αξιολογούνται σε τέσσερις βασικούς τομείς:

προστασία των ενήλικων επιβατών (οδηγού και συνοδηγού), προστασία των παιδιών (στα ειδικά καθίσματα), προστασία των “ευάλωτων” πεζών, καθώς και στα βοηθητικά συστήματα ενεργητικής ασφάλειας.

Στην προστασία των ενηλίκων επιβατών το νέο Nissan LEAF βαθμολογήθηκε με 93% και στην προστασία των παιδιών με 86%. Η βαθμολογία ασφαλείας προσδιορίζεται από μια σειρά δοκιμών που, με απλοποιημένο τρόπο, αντικατοπτρίζουν σημαντικά σενάρια ατυχημάτων της πραγματικής ζωής, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τραυματισμούς.

Επιπλέον, στα χαρακτηριστικά ασφαλείας που συνέβαλαν στη βαθμολογία των πέντε αστέρων του  νέου Nissan LEAF, συγκαταλέγονται ο υψηλός βαθμός ακαμψίας του αμαξώματος,  οι έξι αερόσακοι SRS, τα καθίσματα με ενεργητικά προσκέφαλα και σκελετό πλάτης, οι ζώνες ασφαλείας  με προεντατήρες  αλλά και με περιοριστές δύναμης για τους επιβάτες.

Εκτός των παραπάνω, το αυτοκίνητο διαθέτει έναν ισχυρά προστατευμένο χώρο για την μπαταρία, όπως και μια διάταξη και δομή που λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας από τα σημεία υψηλής τάσης, καθώς και μια συσκευή διακοπής της υψηλής τάσης που ενεργοποιείται σε περίπτωση σύγκρουσης.

Το  LEAF του 2018 είναι επίσης το πρώτο μοντέλο της Nissan στην Ευρώπη που διαθέτει την αυτόνομη τεχνολογία ProPILOT  καθώς και το e-Pedal, το οποίο επιτρέπει στους οδηγούς να ξεκινούν, να επιταχύνουν, να επιβραδύνουν και να σταματούν,  απλά αυξάνοντας ή μειώνοντας την πίεση που ασκείται στο γκάζι.

Το νέο Nissan LEAF με μηδενικές εκπομπές ρύπων είναι ένα μόνο από τα μοντέλα υπό το σχήμα Nissan Intelligent Mobility, που κάνουν πραγματικότητα το όραμα της Nissan για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο τα οχήματα κινούνται, οδηγούνται και ενσωματώνονται στην κοινωνία.

Το νέο Nissan LEAF, θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα το Μάιο.